• Načítám...
>

Do rozpáleného centra Prahy se vracejí mlžítka

  • 27. června 2023,
  • 18:46,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Do pražských ulic se vrátila mlžítka, nově pak funguje i samoobslužné osvěžování. S příchodem léta nejen v Praze odstartovaly horké dny. V Praze se teď lidé mohou osvěžit u takzvaných mlžítek, která ve svém nejbližším okolí dokáží pocitově snížit teplotu vzduchu, zvýšit vlhkost a snížit prašnost.

Reklama

Pítka, fontány nebo brouzdaliště. To jsou místa, kde se během horkého léta mohou Pražané i turisté svlažit přímo v ulicích rozpáleného města. Nově teď v Praze na Hradčanské také u samoobslužného osvěžítka.

"Je to novinka letošního roku, kdy na rozdíl od mlžítek, které jsme provozovali už několik let zpátky, ti zájemci - Pražané nebo návštěvníci Prahy si ho pouští automaticky, mohou se osvěžit nebo si mohou natočit pitnou vodu," řekl Tomáš Mrázek - mluvčí PVK.

V současné době je na území metropole naistalováno 20 mlžítek. Kolemjdoucí se u nich mohou osvěžit v Praze 1, 2, 3, 5, 7, 11 a 17. Dalších 5 osvěžítek a 2 mlžítka by se měla objevit na území Prahy 6.

"Oslovují nás městské části, které to na svém území chtějí mít, my pak prověříme to místo, zda je tam ten hydrant vhodný, nesmí se například jednat o požární hydrant, takže to konzultujeme s IPRem, zda je to vhodné umístit v té dané lokalitě," řekl Tomáš Mrázek - mluvčí PVK. 

Provoz a monitoring zařízení zajišťuje digitální řídící jednotka ovládaná prostřednictvím pevné radiové sítě PVK. Spotřeba vody je asi 18 litrů za hodinu. Do mlžícího zařízení pak proudí pitná voda přímo z vodovodního řadu.

"To mlžítko nebo osvěžítko snižuje v tom daném místě teplotu, zvyšuje vlhkost a snižuje prašnost," řekl Tomáš Mrázek - mluvčí PVK.

Kde přesně se v Praze mlžítka nacházejí, mohou Pražané najít v mapách Google pomocí klíčového slova ,,mlžítko". V mapách od Seznamu je pak potřeba použít ještě slovo ,,voda".

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu