• Načítám...
>

Praha se dočkala oficiální návštěvy prezidenta

  • 28. června 2023,
  • 18:54,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Prezident České republiky Petr Pavel během prvního dne návštěvy Prahy na pražském magistrátu řešil se zástupci metropole a jejích částí především kapacity ve školství. Dotkli se ale také dopravy nebo bydlení. Novinářům to hlava státu řekla po debatě v zastupitelském sále pražské radnice.

Reklama

Prezident Petr Pavel se svou manželkou zahájili dvoudenní návštěvu metropole tady na Žižkově v Praze 3 na Základní škole Cimburkova.

V tělocvičně žáci hlavu státu hlasitě přivítali. Na škole, kam dochází i děti ze sociálně slabšího prostředí a také řada dětí z Ukrajiny, vedl prezident po svém proslovu s žáky diskuzi.

Po setkání s žáky se prezident Petr Pavel přesunul k památníku na Újezdě. Tady společně například s pražským primátorem Bohuslavem Svobodou uctili památku a připomněli oběti komunistického režimu.

,,Oldřich Pecl a Záviš Kalandra byli zavražděni proto, že šířili pravdu o zrůdnosti a zločinnosti totalitní vlády tehdejšího Československa. Jejich příběh je připomínkou zvrácenosti tehdejší politické moci, ale také každého nedemokratického režimu, který se neštítí kvůli prosazování svých zájmů vraždit své oponenty," řekl prezident České republiky Petr Pavel.

,,Musíme všechny tyto informace, všechny tyto zkušenosti z toho, jak snadno totalita vzniká, jak těžko se ničí a jaké stopy zanechává v celém národu, my o tom musíme hovořit, hlavně kvůli naší mladé generaci," řekl primátor hlavního města Prahy Bohuslav Svoboda (ODS).

Po 11. hodině dopoledne pak prezident v rámci oficiální návštěvy metropole dorazil do rezidence pražského primátora, kde ho vedení hlavního města oficiálně přivítalo. Následovalo jednání s vedením Prahy a starosty městských částí. Především pak o problematice školství, které nedávno rezonovalo ve společnosti kvůli problémům při přijímacím řízení na střední školy.

,,Praha má prokazatelně nejvyšší kvalitu vzdělávání v celé České republice, zároveň je také cílovou destinací pro mnoho lidí, kteří sem jezdí za prací nejen ze Středočeského kraje, ale i z celé České republiky. Stěhují se sem i občané Evropské unie. A tím vzniká přetlak,“ poznamenal prezident Petr Pavel.

Úterní program prezident zakončil slavnostním otevřením prezidentské knihovny T. G. Masaryka v Masarykově ústavu a Archivu Akademie věd České republiky v Libni.

První československý prezident tady nashromáždil přes 200 tisíc knih. Dnes jich ústav spravuje asi 190 tisíc.

,,Ta sbírka je vlastně multioborová, dnes obsahuje více než 300 oborů a podoborů. On potřeboval ke svému studiu najít velký objem informací, které pouze mohl najít v knihách, knihovnu si vlastně kvůli tomu založil," řekla vedoucí knihovny Masarykova ústavu a archivu Akademie věd České republiky Jana Dvořáková.

Návštěvou Prahy prezident pokračuje ve výjezdech do krajů. Po své inauguraci už zavítal na Vysočinu a také do Moravskoslezského a Libereckého kraje. Návštěva Prahy ale byla specifická. Pavlův předchůdce Miloš Zeman totiž coby hlava státu metropoli nikdy oficiálně nenavštívil.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu