• Načítám...
>

Muzeum paměti XX. století připomnělo památku obětí komunismu

  • 28. června 2023,
  • 20:38,
  • PRAHA,
  • Veronika Kuželková

Muzeum paměti XX. století připomnělo knihou i koncertem památku obětí komunistického režimu. Akce se konala v Domě pážat na pražských Hradčanech a součástí byla zároveň prezentace knihy Jiřího Sozanského Valdice - Odsouzeni k neexistenci věnované valdickým vězňům a poté následoval koncert písní Sváti Karáska v podání skupiny Svatopluk.

Reklama

V Muzeu paměti XX. století v Domě pážat poblíž Pražského hradu se zavzpomínalo na oběti komunistického režimu. Akce se účastnil i náměstek primátora hlavního města Prahy Jiří Pospíšil nebo senátorka Hana Kordová Marvanová.

"Je nesmírně důležité neztratit paměť, tu historickou. Neztratit paměť na to, kolik lidí muselo obětovat své životy, abychom je dneska mohli žít ve svobodě. A jak se říká i takové okřídlené přísloví, kdo zapomněl na svojí minulost, je odsouzený ji opakovat. Takže my si tu historii musíme připomínat a vlastně i ty mladé generace, abychom se dokázali ubránit nástupu nějaké nové totality a ztráty svobody," řekla Hana Kordová Marvanová (Senátorský klub ODS a TOP 09), senátorka a politická vězeňkyně.

"Pokud zapomeneme, přestaneme si to připomínat, tak bohužel budeme odsouzení k tomu, abychom tyto hrůzy v budoucnu někdy prožili znovu. Zlo není mrtvé, to ostatně vidíme, co se děje na Ukrajině. Jaké tragédie tisíci lidem způsobuje Putinův režim. Takže si nemůžeme myslet, že už je x let od druhé světové války, více než 30 let od pádu komunismu a že nehrozí návrat totality. Vidíme, že na východ od nás se takovéto hrůzy dějí," řekl Jiří Pospíšil (TOP 09), náměstek primátora hl. m. Prahy.

Součástí akce byla i prezentace knihy Jiřího Sozanského Valdice - Odsouzeni k neexistenci.

"Je to kniha, která mapuje vztah výtvarníka Jiřího Sozanského k Valdické věznici. On je autorem takového velkého památníku všem obětem, kteří tam zemřeli zejména v období komunistického režimu. Zabýval se těmi Valdicemi také i při různých veřejných akcích, které tam pořádal. Vznikla z toho celá řada fotografií a dokumentů a za pomocí přátel zdokumentoval svojí činnost," řekl Petr Blažek, historik, Muzeum paměti XX. století.

Valdická věznice patřila v padesátých letech životními podmínkami k nejhorším vězením tehdejšího Československa. Zemřel tu mimo jiné i páter Josef Toufar. Součástí vzpomínkového aktu byl i koncert písní Sváti Karáska v podání skupiny Svatopluk.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu