• Načítám...
>

Museum Kampa zve na díla malíře a grafika Lubomíra Přibyla

  • 1. srpna 2023,
  • 10:43,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Lubomír Přibyl: Retrospektiva. To je název výstavy, kterou aktuálně hostí Museum Kampa. Výstava představuje celoživotní dílo jednoho z nejzajímavějších umělců v oblasti konstruktivismu českého výtvarného umění.

Reklama

Ve dvou patrech představuje Museum Kampa průřez celoživotním dílem šestaosmdesátiletého malíře a grafika Lubomíra Přibyla. Pro osobitého představitele konstruktivismu českého výtvarného umění je tato výstava dosud největší a nejucelenější přehlídkou jeho tvorby.

"Představuje průřez jeho tvorbou od roku 1952 do roku 2022, ten nejnovější obraz je z loňského roku, Lubomír Přibyl je ročník 1937, takže ten nejstarší obraz namaloval, když mu bylo 15 let," řekl Jan Skřivánek - šéfkurátor Musea Kampa.

Vedle klasické malby jsou pak na výstavě k vidění především obrazy geometrických struktur.

"Toto je vypínané z obrazů. Musím si tu kompozici vymyslet, nakreslit a pak musím vyvrtat díry, které jsou tady i patrné, kterými si protahuji ty provazy, musí se to pořádně vypnout a pak se to fixuje a navrch se pak dá ten hliník," řekl Lubomír Přibyl - malíř a grafik.

Vzniklé reliéfy dostávají především černou a stříbrnou barvu. Obrazy pak s ohledem na úhel dopadu světla nabízejí návštěvníkům rozdílný zážitek.

"Námět je křížení dvou ploch, když si představíte dvě desky, které se kříží jako X, čili námětem křížení," řekl Lubomír Přibyl - malíř a grafik.

Inspiraci pro tvorbu s geometrickými strukturami Přibyl nabral v továrně ČKD, kam odešel pracovat po roce studií na pražské Akademii výtvarných umění. 

"Nastoupil do fabriky - do ČKD přístroje ve Vysočanech a tam to prostředí se pro něj stalo velice inspirativní," řekl Jan Skřivánek - šéfkurátor Musea Kampa.

"Ta fabrika, kde byly takové ty přístroje, které byly de facto geometrického tvaru, pro mě pak hodně znamenaly v té takzvané tvorbě," řekl Lubomír Přibyl - malíř a grafik.

V posledním patře návštěvníci spatří Přibylovy prvotiny, tedy olejomalby, které tvořil v pouhých 15 letech. A odtud z nejvrchnějšího patra by také návštěvníci měli výstavu začít procházet. O patro níž pak postupně expozice odhaluje velkoformátové geometrické obrazy.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu