• Načítám...
>

Praha rozdělila 65 milionů Kč na pomoc Ukrajincům

  • 1. září 2023,
  • 13:49,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Praha rozdělila 65 milionů korun z peněz UNICEF organizacím pro uprchlíky z Ukrajiny. Podle náměstka pražského primátora Jiřího Pospíšila (TOP 09) má dotační program poskytnout pomoc nejen materiální, ale také sociální, a to v rámci podpory soudržnosti ukrajinských dětí a mládeže v Česku.

Reklama

65 milionů korun rozdělil pražský magistrát mezi 64 projektů na podporu dětí ukrajinských uprchlíků. Peníze Praha získala od Dětského fondu OSN. 

,,Nejde pouze o to zajistit jim zde podmínky pro přežití, ale jde i o to podpořit jejich integraci do české společnosti, podpořit jejich kulturní aktivity, tak aby mladí lidé zde mohli fungovat, dospívat a vedli plnohodnotný život. Ne někde na okraji v těžkých sociálních a psychických podmínkách," řekl náměstek primátora hl. m. Prahy, Jiří Pospíšil (TOP 09).

,,Těchto 65 milionů je součástí toho, kdy Praha s UNICEFem administrovala ten dotační program, takže ty neziskové organizace jsou vlastně placeny přímo z těch peněz, které poskytl UNICEF, ale prostřednictvím hlavního města Prahy," vysvětlil ředitel odboru kultury a cestovního ruchu hl. m. Prahy, Jiří Sulženko.

Dotační program slouží na podporu komunitních center, jazykových kurzů, psychologických poraden a přispívá také na zapojení mladých Ukrajinců do české společnosti. Podle ředitele magistrátního odboru kultury Jiřího Sulženka už všechny organizace mají peníze na účtech a pracují.

,,Například organizace Slovo 21 pod sebe absorbovala vlastně čtyři ukrajinské projekty, které se teprve etablují jako organizace a které tvoří právě uprchlíci nebo Ukrajinci, kteří už v Praze žili před vypuknutím agrese na Ukrajině. Společně tenhle velký tým podpořil až 20 tisíc uprchlíků formou jazykových kurzů, doprovodu, poradenství," doplnil Sulženko.

Dotace získaly jak velké, tak i menší organizace a pohybovaly se od čtyřiceti tisíc po čtyři miliony korun. Podpora by podle vedení Prahy měla pokračovat i v dalších letech, a to i v případě, že by se UNICEF rozhodl směrovat peníze jiným způsobem.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu