• Načítám...
>

Pražská zoo oslavila 92. výročí své existence

  • 29. září 2023,
  • 20:50,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Návštěvníci pražské zoo se už tradičně na Den české státnosti mohli zúčastnit slavností k 92. výročí otevření zahrady. Oslavy se zaměřily zejména na gorily, slony a hrochy. Pestrého programu se pak zúčastnila také řada známých osobností.

Reklama

V Den české státnosti pražská zoo oslavila 92 let od otevření zahrady. Slavnost začala už v dopoledních hodinách a připomněla také několik významných chovů, z nichž některé patří v trojské zoo k těm nejstarším.

"Je to výroční slavnost, takže slavíme to, že před 92 lety se poprvé otevřelo staveniště Zoo Praha, současně tedy tématem té letošní výroční slavnosti jsou ta výročí chovů slonů a goril," řekl Miroslav Bobek, ředitel Zoo Praha.

Oba chovy totiž letos slaví kulatiny. Gorily se v trojské zoo chovají už 60 let a sloni a hroši dokonce 90 let. A právě u pavilonu goril za hudebního doprovodu skupiny Laura a její tygři celá akce odstartovala. Oslavy si nenechaly ujít ani herečky Martha Issová a Jitka Čvančarová, stejně jako celá gorilí rodina. Co je u ní nového a jak se jí i nové rezervaci Dja daří, jsme se ptali ředitele zoo Miroslava Bobka.

"Je to rok od té chvíle, co jsme otevřeli rezervaci Dja, ten nový pavilon a od té doby mě těší, že na něj máme skvělé ohlasy, ale co je zásadní novinka, že dvě gorily tam jsou březí, že příští rok tam budou dvě gorilí mláďata," řekl Miroslav Bobek, ředitel Zoo Praha.

A novinky, už trochu smutnější, se chystají i v Údolí slonů, kde program pokračoval.

"První stoprocentně pražské slůně Max odejde příští jako do jiné zoo, konkrétně do Itálie, protože zkrátka už je velké a musí odejít, takže tato zima bude poslední s Maxem v Zoo Praha," řekl Miroslav Bobek, ředitel Zoo Praha.

V rámci oslav pak Zoo Praha stihla pokřtít mládě kočkodana Brazzova. Teprve půlroční primát žijící původně v tropech dostal jméno Zulu.

"Je zvídavý, hravý nebo hravá a pohybuje se v blízkosti matky a objevuje svět," řekl Martin Vojáček, vrchní chovatel primátů Zoo Praha.

"Vy ještě nevíte, jestli to mládě je samička nebo sameček? Bude to mít nějaký vliv na jeho další působení v pražské zoo?"

"Určitě to bude mít vliv, protože samozřejmě nemůžeme dopustit příbuzenské křížení, takže bude záležet, do které zoologické zamíří dále," řekl Martin Vojáček, vrchní chovatel primátů Zoo Praha.

"Já musím touto cestou poděkovat všem zaměstnancům za celou sezónu, kterou dnes oficiálně uzavíráme, nicméně samozřejmě zoo je otevřená celý rok a já si myslím, že si to dnes všichni užijí," řekla Jana Komrsková (Piráti), náměstkyně primátora hl. m. Prahy.

Na jaře pak podle ředitele zoo Miroslava Bobka zahrada otevře novou expozici koní Převalského. Nový moderní prostor pak zahrada plánuje i pro lední medvědy.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu