• Načítám...
>

Praha nesmí během soudu nakládat s Muchovým dílem

  • 24. října 2023,
  • 0:37,
  • PRAHA,
  • Ondřej Švec

Praha nesmí do doby ukončení nového soudního sporu disponovat se Slovanskou epopejí a nemůže uzavřít jakoukoli další nájemní smlouvu. Město s tím ale nesouhlasí a podalo proti tomuto návrhu opravný prostředek, který bude soud v nejbližší době přezkoumávat. Dalším důležitým tématem, které Rada hlavního města schválila, je uvolnění peněz pro podporu audiovize v hlavním městě. Celkem pět milionů korun tak půjde do Pražského audiovizuálního fondu, jehož cílem je podporovat filmovou tvorbu, kde Praha hraje hlavní roli. Smyslem je podpořit Prahu jako kulturní a turistickou destinaci.

Reklama

Hlavní město Praha v rámci řešení kauzy týkající se Slovanské epopeje převzala předběžné opatření od soudu pro Prahu 1, které městu zakazuje uzavření jakékoli další nájemní smlouvy. To znamená, že Praha nemůže s dílem disponovat do doby ukončení nového soudního sporu o to, zda epopej je nebo není ve vlastnictví Prahy.

„Myslím, že se právě určuje, zda manželka pana Jiřího Muchy v okamžiku smrti byla nebo nebyla vlastníkem epopeje, když to řeknu právně. Jak víte, jeden soudní spor jsme úspěšně ukončili, druhý s druhým potomkem začal,“ vysvětluje náměstek primátora hlavního města Prahy Jiří Pospíšil (TOP 09).

Praha s touto argumentací ale zásadně nesouhlasí a podala proti předběžnému opatření opravný prostředek, který soud následně přezkoumá.

„My si nemyslíme, že je vhodné a správné, aby po dobu dalších let, kdy objektivně ten soudní spor bude trvat roky se všemi opravnými prostředky, Praha nemohla disponovat se Slovanskou epopejí, je to nepřiměřené omezení našeho vlastnického práva, nesouhlasíme s tím a proto podáváme tento opravný prostředek,“ říká Jiří Pospíšil (TOP 09), náměstek primátora hlavního města Prahy. 

Dalším zásadním tématem, se kterým náměstek primátora Jiří Pospíšil po jednání rady mezi novináře vystoupil, bylo uvolnění peněz pro podporu audiovize v Praze. Rada schválila návrh přesunu pěti milionů korun do speciální fondu, který slouží k podpoře audiovizuálního umění.

„Tyto peníze slouží k podpoře filmu a filmového umění, které nějakým způsobem zohledňuje, ztvárňuje nebo je natočeno v Praze, to znamená. že je to v zásadě přímá, ale i nepřímá výrazná podpora Prahy jako významné kulturní destinace,“ uzavírá Jiří Pospíšil (TOP 09), náměstek primátora hlavního města Prahy. 

Z nadačního fondu jsou poskytovány finanční prostředky pro celovečerní filmy určené k zahraniční distribuci v kinech, tak i pro projekty a seriálové formáty vysílané na zahraničních televizních stanicích nebo šířené prostřednictvím Video on Demand neboli videa na vyžádání a předplacených streamovacích služeb. Nově fond podporuje ve zvláštních výzvách také studentské projekty s potenciálem účasti na zahraničních festivalech. Zásadní podmínkou zůstává, aby Praha v natáčeném díle představovala skutečně Prahu. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu