• Načítám...
>

Praha podpoří kulturu, zasaženou zvýšenými cenami energií

  • 19. listopadu 2023,
  • 14:35,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Pražští zastupitelé schválili dotaci kulturním zařízením na náklady spojené se zvýšenými cenami energií. Finanční prostředky město pomůže částečně dorovnat vybraným třiadvaceti projektům. Magistrát má na to vyhrazených 12 milionů korun, utratí zatím ale jen něco přes polovinu.

Reklama

Přes šest milionů korun Praha rozdělí mezi vybraná kulturní zařízení, která výrazně zasáhlo zvýšení cen energií. Dotaci tak mají dostat například některá kina, kluby, galerie nebo divadla. Příspěvkový balíček už schválilo také zastupitelstvo hlavního města.

,,Pražská kultura stále po covidu nemá tolik návštěvníků jako před covidem, tedy ty kulturní instituce mají menší zisk a přitom musí platit mnohem více za energie. Některé instituce jsou reálně ohrožené, proto jsme vypsali takovýto dotační program," řekl Jiří Pospíšil (TOP 09), náměstek primátora hl. m. Prahy.

Dotace, které přesahují 200 tisíc korun, pak ještě zvlášť museli schválit městští zastupitelé. Nejvyšší částky, a sice jeden milion korun, tak dostanou Muzeum Kampa a Židovské muzeum v Praze. O něco méně, tedy 916 tisíc korun, půjde do klubu Meetfactory v Praze 5. 451 tisíc pak dostane Divadlo Archa, které původně do účelové dotace nebylo zahrnuto.

,,Divadlo Archa se dostalo do určitých ekonomických problémů a my jsme zjistili, že celá řada kulturních projektů, které toto divadlo realizuje, nebyla zahrnuta a pokryta naší účelovou dotací. Je to tedy snaha vypomoci tomuto divadlu tak, aby mohlo provést 12 představení, která autoři vymysleli, ale která nebyla pokryta dotací," doplnil Pospíšil.

Další dotace pak zamíří také do Muzea hlavního města. V rámci plánované modernizace chce instituce rozšířit své činnosti.

,,Chceme mít moderní evropské muzeum, otevíráme nové budovy, muzeum dosud dělalo primárně muzejní činnost a došlo k tomu, že muzeum není jenom institucí, která shromažďuje a vystavuje zkameněliny, že to také může být významná pedagogická instituce. To ocení zvláště studenti základních a středních škol tady v Praze," řekl Pospíšil.

Aby Muzeum hlavního města mohlo vykonávat také pedagogickou činnost, muselo vedení Prahy upravit jeho zakládací listinu. Ta instituci umožňovala dosud pouze činnost muzejní a vystavovatelskou. Také úpravu listiny už chválili pražští zastupitelé.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu