• Načítám...
>

Mariánské náměstí ovládla předvánoční atmosféra

  • 1. prosince 2023,
  • 15:01,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Také Mariánské náměstí před budovou Nové radnice netrpělivě očekává Vánoce. Slavnostně zahájeny tady byly tradiční předvánoční trhy. Stánky nabídly třeba tradiční řemeslné výrobky nebo sváteční pochutiny, které vznikly buď v chráněných dílnách nebo v neziskových organizacích.

Reklama

Na Mariánském náměstí v Praze 1 slavnostně odstartovaly vánoční trhy. V osmi prodejních stáncích tak mohou návštěvníci nakoupit vánoční sortiment, jako jsou adventní věnce, ozdoby nebo třeba svíčky. Jejich nákupem lidé navíc přispějí na dobrou věc.

,,Je to nekomerční akce. Tady ty stánky, které jsou, tak to jsou buď neziskové organizace nebo potravinová banka nebo sociální dílničky, takže kdyby Pražané se přišli na to podívat i sem a koupili si něco, tak všechen výtěžek jde zpátky potřebným," řekla Alexandra Udženija (ODS), náměstkyně primátora hl. m. Prahy.

Sváteční pochutiny a k tomu třeba svařené víno nebo medovinu si tak pro návštěvníky připravila i potravinová banka pro Prahu a Střední Čechy.

,,My tady máme polévku, potom děláme trdelník a pak tady máme nějaké sladké pečivo. My se snažíme předejít plýtvání jídlem, to znamená, že každý den odvážíme do našich skladů neprodané jídlo. Rozdáváme to jednak organizacím, které pečují o lidi v nouzi a pak jsou to desítky malých, jako jsou azylové domy," vysvětlila Věra Doušová, ředitelka potravinové banky Prahy a Středočeského kraje.

Trhy pak vedle svátečních pochutin nabízí také tradiční řemeslné výrobky. Chybět tak nemohou třeba české vánoční ozdoby. Jak vznikají se návštěvníci mohou podívat v areálu Clam-Gallasova paláce.

,,Ukazujeme dvě techniky. První technika je foukání vánočních ozdob, takzvaných dutých z trubic a druhá technika je výroba lampových figurek z lampových tyčinek. Obě jsou to velmi tradiční techniky a jsou hodně populární," popsal Pavel Kopáček, předseda Svazu výrobců skla a bižuterie.

Trhy na Mariánském náměstí budou před budovou Nové radnice stát až do 18. prosince.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu