• Načítám...
>

Praha vyjádřila solidaritu Izraeli. Na kibuce pošle miliony

  • 15. prosince 2023,
  • 16:59,
  • PRAHA,
  • Kristýna Svobodová

Pražští zastupitelé schválili finanční pomoc pro válkou zmítanou Izrael. Ještě letos tak na obnovu kibuců odejde z kasy hlavního města šest milionů korun. Případná další finanční pomoc v příštím roce by pak měla jít z rezervy na pomoc pro Ukrajinu. Pražští zastupitelé to jednomyslně odhlasovali na svém poslední letošním zasedání v polovině prosince.

Reklama

Šest milionů korun pošle Praha do Izraele na obnovu kibuců, které zmasakrovali teroristé ze skupiny Hamás. Okamžitou pomoc na svém posledním letošním zasedání odhlasovali pražští zastupitelé. S návrhem přišel opoziční zastupitel Patrik Nacher.

,,Těch šest milionů je okamžitá pomoc ještě z letošního rozpočtu jako dar. Tam je to zatím součástí smlouvy, oni budou muset doložit přesně ten účel na obnovu některých těch vesnic v kibucu," řekl Patrik Nacher (ANO), zastupitel hl. m. Prahy.

Praha zároveň přislíbila případnou finanční pomoc Izraeli také v příštím roce. Peníze by pak v rámci rozpočtu na příští rok měly jít z rezervy na pomoc pro Ukrajinu. Zastupitelé proto odhlasovali změnu názvu této rezervy na Pomoc pro Ukrajinu a Izrael a rozšířili tak i její účel.

,,V té rezervě je 250 milionů na humanitární pomoc pro Ukrajinu a já jsem teď tady nechtěl na poslední chvíli licitovat, jestli Izrael do budoucna, to znamená v příštím roce, bude potřebovat tolik či jinou částku, tak se tam rozšířil ten účel té humanitární pomoci Ukrajině a Izraeli a jejím občanům a pak už bude na radě, aby aktuálně reagovala na dění na blízkém východě," vysvětlil Nacher.

Hlasování zastupitelů o podpoře Izraele bylo napříč stranami jednotné.

,,Ukázalo se, že ta naše země je stejně moudrá, jako byla v těch 40. letech, když jako jedna z prvních podpořila vznik země Izrael," řekl primátor Prahy, Bohuslav Svoboda (ODS).

,,Toto je de facto historická vazba, kterou má Praha, kterou má historicky Československo. Pomáhalo i v té první válce, kdy sousední země chtěly Izrael vymazat z mapy," doplnil Milan Urban, zastupitel hl. m. Prahy za SPD.

Prostřednictvím sbírky se v Izraeli od samého počátku konfliktu snaží pomáhat Židovský národní fond. Za první vybrané peníze pořídili na jih země sanitku, která už je plně zapojena do provozu.

,,Teď se snažíme dát dohromady peníze na obnovu těch zničených vesnic, kdy zatím mluvíme o kibucu beeri, který je takovou obdobou českých Lidic, kde zahynula asi desetina obyvatel. Ten kibuc byl vypálen, odvlekli asi padesát lidí, ostatní nemají kde bydlet," řekl Michal Pacovsk, president KKL - JNF Czechia and Slovakia.

Pomoc teď může i veřejnost, a to například právě podporou sbírky Židovského národního fondu. Přispívat můžete na webových stránkách KKL-JNF.cz.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu