• Načítám...
>

Nejvzácnější česká známka byla vydražena

  • 11. března 2018,
  • 19:08,
  • PRAHA,
  • Milan Řepka

Nejvzácnější československá známka - původně rakouskouherská světle zelená známka na žilkovaném papíře s obráceným přetiskem Pošta československá 1919 měla ve své době hodnotu čtyři koruny. Na aukci, která se konala v pražském Obecním domě se ovšem prodala za mnohonásobně vyšší cenu.

Reklama

Vyvolávací cena českého Mauritia - původně rakouskouherské čtyřkorunové známky s opačným přetiskem Pošta československá 1919 začínala na 4 milionech korun.

"Je jen 1 jediná, protože má ten převrácený přetisk. Jde o rakouskou známku s přetiskem Pošta československá 1919 na žilkovaném papíru - to už je samo o sobě známka, která má v katalogu záznam 2 miliony korun a když má ještě tuto tiskovou chybu - ten převrácený přetisk, tak její cena byla teď odhadnuta na 4 miliony korun. Kolik to dosáhne, to člověk neví," řekl Richard Burda - majitel aukční síně Burda Auction.

"Dražba nejvzácnější československé známky v době 100. výročí založení Československa v Obecním domě. Jaký je to pocit?"

"Samozřejmě skvělý, protože navíc ta dražba probíhá v Grégrově sále, kde se v roce 1918 událo všechno nejpodstatnější včetně vyhlášení o přijetí 1. zákona Československé republiky," řekl Vlastimil Ježek - generální ředitel Obecní dům hl. m. Prahy.

Nejvzácnější československá známka je známa pouze v jediném exempláři a do veřejné dražby se dostala po 90 letech. V roce 1928 byla tato známka prodána na aukci v Brně za 31 tisíc devět set korun a po roce 1945 byla uložena v Poštovním muzeu a vystavena na světových výstavách Praga 1968, 1978 a 1988. Po Sametové revoluci v roce 1989 byla vrácena původnímu majiteli v restituci a následně ji zakoupil nejznámější český filatelista Ludvík Pytlíček.

"Já se těm známkám věnuji 60 let a vše jsem vyprodal, prodávám jen československou sbírku 1918, 1939 a zjistil jsem, že v Česku je veliká poptávka po známkách první republiky. Jednu věc, kterou jsem měl dvakrát, tak jsem dal do aukce a vyvolávací cenu jsem dal 25 000 a ta věc udělala 480 000," řekl Ludvík Pytlíček - filatelista, sběratel.

Nejvzácnější česká známka byla vydražena anonymním investorem za 7 800 000 korun. Zatím ještě není jasné, zda nový majitel bude ochoten tuto známku vystavit na Světové výstavě poštovních známek Praga 2018, kterou na srpen připravuje Svaz českých filatelistů. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy PRAHA


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu