• Načítám...
>

Památník A. Dvořáka čeká na nového ředitele

Velké změny čekají Památník Antonína Dvořáka na Příbramsku. Už brzy se totiž do jeho čela postaví nový ředitel, který vzejde z výběrového řízení. To vypsal Středočeský kraj. Podle vedení kraje by se měl památník více otevřít lidem a stát se místem setkávání umělců.

Reklama

Památník Antonína Dvořáka by se měl v budoucnu stát místem setkávání, kulturních akcí a přinést také turistický ruch na Příbramsko. Takovou vizi má vedení Středočeského kraje, které by chtělo místo pro veřejnost více zatraktivnit a nabídnout ho také umělcům.

„Já bych byl rád, aby se památník více otevřel lidem a nejen v našem regionu. Aby se otevřel umělcům, aby se otevřel základním uměleckým školám, byl inspirací pro mladé hudebníky a jiné umělce. Chtěl bych, aby se tady umělci potkávali a aby sem pochopitelně zavítali i turisté, pro které je jméno Antonína Dvořáka velké téma. A bohužel si myslím, že se dnes neví o našem památníku dostatečně,“ konstatoval Václav Švenda, radní Středočeského kraje.

Právě pro dlouhodobé nevyužití potenciálu místa, před časem odvolalo vedení kraje bývalou ředitelku Jarmilu Obermayerovou a vypsalo výběrové řízení na nového ředitele. Prozatím má kraj několik zájemců. Otevírání obálek s uchazeči proběhne nejpozději do poloviny srpna. Podle vedení kraje nebude novému řediteli stačit jen kladný vztah k hudební historii.

„Musí to být nejen člověk, který má vztah k umění a dílu Antonína Dvořáka, ale musí to být manažer, musí to být marketér. Ta organizace je poměrně malá, nicméně může mít podporu ve Středočeské centrále cestovního ruchu. Potřebujeme člověka, který bude zdatný v řadě oblastí. A je to na druhou stranu pozice velmi atraktivní. Je tady velký potenciál a bude určitě vidět kus práce za tím člověkem, který to správně uchopí,“ doplnil Václav Švenda,  radní Středočeského kraje.

Památník Antonína Dvořáka, který nechal postavit v roce 1878 Dvořákův švagr hrabě Václav Kounic, sídlí v novorenesančním zámečku ve Vysoké u Příbramě. Zdejší rozsáhlý park, Rusalčino jezírko, vila Rusalka i nádherná okolní krajina, inspirovaly řadu Dvořákových děl.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu