• Načítám...
>

Kraj podporuje digitalizaci ve zdravotnictví

Středočeská záchranka spolupracuje na projektech, které mají ulehčit komunikaci mezi záchrannými složkami. Jedním z nich je například komunikační platforma zCase, která má ulehčit předání informací o pacientovi ze záchranky na urgentní příjem.

Reklama

Zdravotnická záchranná služba Středočeského kraje se podílela, společně s Institutem experimentální medicíny, na vývoji unikátní komunikační platformy zCase. Ta nabídne přehled o transportovaných pacientech. Nemocnice tak ví, koho posádky vezou, a kdy přesně přijedou. Umožní také sdílet zásadní informace o stavu pacienta. Středočeský kraj chce elektronické služby podporovat a dále rozvíjet.

„Je to o tom, že využitím těchto softwarů, de facto než sanitka s pacientem přijede na to konkrétní lůžkové zařízení nebo na urgentní příjem, tak už personál v té nemocnici už tu informaci má poslanou elektronicky. To znamená, už se může lépe připravit na příjem toho pacienta, lépe si může připravit konkrétní věci k té diagnóze, kterou diagnostikuje ten lékař záchranné služby," popsal Pavel Pavlík, radní Středočeského kraje.

Právě digitalizaci a využití moderních, elektronických způsobů si vytyčil nový šéf středočeské záchranky jako hlavní pilíř, o který by se měla služba v budoucnu opřít. Moderní metody komunikace urychlí zákroky, které tak mnohdy rozhodnou o životě pacienta.

„Je to jeden z bodů mé koncepce, řekněme střednědobého výhledu středočeské záchranky, a to je integrace operačního řízení. A to je jeden z bodů, který s tím koresponduje, takže určitě to je téma, které bude diskutováno a pevně věřím, že i realizováno,“ konstatoval Pavel Rusý, ředitel ZZS Středočeského kraje.

Mezi tyto body patří například komunikace záchranářů s policií, a také hasiči. Tyto složky by v budoucnu měly mít vozy vybaveny GPS. Operační středisko by tak mělo přehled o jejich poloze. Projektů je ale více.

„Připravujeme další projekty. Každopádně se ale ohlížíme po tom, co mají ostatní záchranné služby v ostatních krajích tak, aby právě ta komunikace napříč Českou republikou byla snadná a byla jednoduchá a komfortní pro ty posádky,“ dodal Pavel Pavlík, radní Středočeského kraje.

Projekt zCase například funguje prostřednictvím aplikace, v rámci které lze sdílet třeba EKG pacienta, a včas tak uvolnit katetrizační sál.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu