• Načítám...
>

Kraj řeší s obcemi spolufinancování veřejné dopravy

Rada Středočeského kraje schválila uzavření smluv o zajišťování a financování dopravní obslužnosti s prvními 310 obcemi. Smlouvy se týkají společného spolufinancování dopravní obslužnosti. Nová pravidla kraj zavedl od začátku roku 2022.

Reklama

Středočeský kraj vyjednává s obcemi ohledně nových standardů týkajících se spolufinancování dopravní obslužnosti v kraji. Do konce roku 2021 byly smlouvy s dopravci uzavírány jak Středočeským krajem, tak i jednotlivými obcemi a dobrovolnými svazky obcí. Výše příspěvků, ze strany obcí a měst, tudíž nebyla sjednocená. Nově se budou obce finančně spolupodílet na základě spravedlivého a transparentního poměru spolufinancování.

"Ten systém doposud byl o tom, že to nebyl žádný systém. Protože nebyla naprosto žádná pravidla pro spolufinancování veřejné dopravy, takže některé obce platily neúměrně hodně peněz, některé naopak vůbec žádné a nebyl v tom žádný řád a pravidla. A Standardy dopravní obslužnosti, které jsme zavedli od 1. ledna letošního roku, do toho právě ten řád a pravidla vnesly. Celý systém ve Středočeském kraji stojí dneska 5,9 miliardy korun, z toho 3,6 miliardy platí Středočeský kraj, 550 miliónů korun přispívá ministerstvo dopravy na provoz železniční dopravy, 1,5 miliardy korun zaplatí cestující na jízdném a zhruba 290 miliónů korun by měly přispět obce," vysvětlil Petr Borecký, radní Středočeského kraje.

Kraj bude vystupovat jako jediný objednatel, který bude dopravní obslužnost celého kraje, na základě nových standardů, zajišťovat. Obcím byl nový koncept představen už v první polovině předchozího roku. Rada Středočeského kraje zatím schválila uzavření prvních smluv s celkem 310 obcemi. S dalšími kraj vyjednává. 

"V zásadě mohu říct, že osmdesát procent obcí již schválilo nebo mají ve schvalovacím procesu. U nějakých patnácti procent obcí ještě probíhají jednání, kde se dolaďují jednotlivé kroky. A v tuhle chvíli mohu říct, že zatím je pouze 31 obcí, které v zásadě standardy odmítají," konkretizoval Petr Borecký, radní Středočeského kraje.

"S většinou obcí, které jsou do systému zapojeny, tak už jsme domluveni. Takže počítáme, že teď, v prvním a druhém kvartálu letošního roku, by ta jednání měla skončit," doplnil Andrej Hoffman, zástupce ředitele pro ekonomiku a smluvní zajištění, IDSK.

Radě Středočeského kraje budou aktuálně postupně předkládány návrhy na uzavření smluv s dalšími obcemi. Nová pravidla berou v potaz nejen počet obyvatel obcí, ale také význam linky na obslužnosti lokality a četnost nabízeného spojení. Obce se budou nově podílet i na financování železniční dopravy.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu