• Načítám...
>

Soutěž obcí v třídění odpadu má nová pravidla

I letos se uskuteční soutěž v třídění odpadu. Tentokrát se již bude ale hodnotit podle upravených kritérií. Více informací nám v reportáži sdělí radní Středočeského kraje pro životní prostředí, Jana Skopalíková.

Reklama

Středočeský kraj připravuje 17. ročník soutěže obcí v třídění odpadu. Ten opět zhodnotí, jak si v třídění vedly obce v loňském roce. Tentokrát se ale soutěž My třídíme nejlépe bude hodnotit podle nových pravidel. 

„My jsme chtěli, aby ty čtyři kategorie, které tam jsou, daly obcím stejnou šanci. Některé byly větší, některé byly menší. Upravili jsme velikostní skupiny tak, aby byly podobně velké. Upravili jsme také některá kritéria tak, aby tam byl větší důraz na třídění papíru, skla a kovů přímo v obcích, ne ve sběrných dvorech. Jednou z novinek je i to, že klademe důraz také na to, kolik se v obci vytvoří směsného komunálního odpadu," řekla Jana Skopalíková, radní Středočeského kraje.

Dochází také ke změnám v bodování. Novinkou je i pravidlo dvakrát a dost, podle kterého dostanou šanci na lepší umístění další obce.

„Když obec dvakrát po sobě získá titul nebo se umístí na prvních třech místech, tak získá čestný titul a bude vyřazena z této soutěže na další dva roky, aby byla větší motivace pro další obce," řekla Jana Skopalíková, radní Středočeského kraje.

Obce mohou získat i doplňkové body a to za sběr nápojových kartonů. První tři obce v každé ze čtyř velikostních kategorií podle obyvatel získají finanční odměnu. Ta se pohybuje od 60 do 20 tisíc korun.

„Veškeré obce, které jsou zapojeny v rámci EKO-KOMu do třídění, tak jsou i zapojeny v této soutěži," řekla Jana Skopalíková, radní Středočeského kraje.

V roce 2020 zvítězilo třeba město Beroun, či obce Nový Knín na Příbramsku či Sýkořice na Rakovnicku. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu