• Načítám...
>

Zastupitelé schválili další dotační programy

Celkem 103 milionů korun, to je částka, kterou kraj vyčlenil do dalších čtyř dotačních programů na rok 2022. Stejně jako v loňském roce kraj nabídne finanční prostředky na výstavbu cyklistické infrastruktury nebo na opravy krajských silnic po pokládkách inženýrských sítí. Obce budou moci žádat finanční příspěvky také na výsadbu stromů, připraveny jsou rovněž dotace na podporu paliativní a hospicové péče.

Reklama

Celkem sto tři milionů korun, to je částka, kterou kraj vyčlenil do dalších čtyř dotačních programů na rok 2022. Stejně jako v loňském roce kraj nabídne finanční prostředky například na výstavbu cyklistické infrastruktury.

"Jedná se o fond, který navazuje na již loni vypsaný fond na podporu rozvoje cyklistické infrastruktury. Loni v něm bylo osmnáct a půl milionu korun, letos jsme přidali milion a půl, takže je tam dvacet milionů korun. Tento fond je určen především pro obce města a dobrovolné svazky obcí, které z něj mohou čerpat na výstavbu cyklostezek, které jsou buď páteřní nebo regionální páteřní v rámci Středočeského kraje," říká radní Středočeského kraje, Petr Borecký.

Stejně jako loni kraj otevírá také Fond homogenizace krajské dopravní infrastruktury, na který letos přispěl částkou 75 milionů korun.

"Fond homogenizace vznikl proto, že některé obce, které na svých územích dělaly investice typu infrastrukturních staveb, typu kanalizace, vodovodní přípojky, po té práci musely dát do pořádku komunikaci a neměly na to, aby tu komunikaci opravily v obou pruzích. Fond homogenizace slouží k tomu, že to je vlastně dotace od Středočeského kraje, která těm obcím nebo svazku obcí slouží k tomu, aby mohly opravit poškozenou silnici touto stavbou v obou pruzích," říká radní Středočeského kraje, Karel Bendl.

Cílem dalšího fondu je zlepšení životního prostředí, respektive péči o nově vysazené stromy.

"Ve fondu na podporu výsadby stromů jsme na tento rok připravili dva miliony korun. Z tohoto fondu mohou žádat města a obce, v případě, že vysázeli nějaké stromy z národních zdrojů, tak u nás mohou žádat až patnáct set korun na následnou péči," říká radní Středočeského kraje, Jana Skopalíková.

Dalším fondem je Humanitární fond se zaměřením na zdravotnictví. Určený je pro poskytovatele paliativní péče. V letošním roce je fond otevřený také pro poskytovatele domácí péče.

"V řadě případů ta domácí péče právě paliativní hospicovou péči doplňuje. Podařilo se nám pro letošní rok zvýšit rozpočet toho humanitárního fondu na dvojnásobek, to znamená, že bude k dispozici šest milionů korun a výbor pro zdravotnictví ve spolupráci s odborem zdravotnictví upravili podmínky tak, aby se zvýšila ta možnost čerpané částky pro jednotlivé žadatele," říká náměstek hejtmanky Středočeského kraje, Pavel Pavlík.

Všechny schválené programy jsou k dispozici na úřední desce a webových stránkách kraje.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu