• Načítám...
>

V Rakovníku byly oceněny studentské ekologické projekty

Již po devatenácté letos probíhá soutěžní přehlídka žákovských projektů s názvem Enersol. V prvním kole se proti sobě tradičně postavilo několik ekologických projektů studentů ze škol z celého kraje. Který projekt zaujal porotu letos?

Reklama

Asociace Enersol vznikla již před devatenácti lety jako vzdělávací program na středních školách. Zaměřuje se na vzdělávání v obnovitelných zdrojích energie, úsporách energie či snižování emisí. Tradičně se žáci ze středočeských středních škol sjeli v Rakovnickém kulturním centru, aby své projekty odprezentovali před odbornou porotou.

„Já bych velmi uvítal, kdybychom se vraceli k těm technologiím obnovitelných zdrojů energie. Aby naši žáci vůbec byli připraveni na to, že jakmile absolvují své střední školy a budou si zařizovat bydlení nebo půjdou do továren, tak aby začali energetickou vybavenost ve smyslu těchto technologií, protože dnešní ceny energií už k tomu vedou. Proto mám rád, když se projekty zaměřují na malé vodní elektrárny, na větrníky, na fotovoltaické a fototermické články," řekl Jiří Herodes, předseda Rady partnerů Enersol.

Své zástupce měl v porotě i samotný Středočeský kraj. 

„Jsou to zajímavé projekty, především proto, že to prezentují mladí lidé ze středních škol. Zaujal mě projekt Šetrná domácnost, zda šetří energii. Zaujal mne proto, že v současné době musíme všichni spořit energii. Takže tento projekt byl pro mě nejlepší," řekla Jitka Doležalová, členka poroty, vedoucí odd. ochrany ovzduší KÚ Stč. kraje.

A z krajského kola postoupil do celostátního právě tento projekt studenta Střední odborné školy v Kladně. 

„Projekt je o tom, jak se využívá chytrá domácnost k šetření energie a k tomu, abychom mohli přestat plýtvat energií. Například tím, že pomocí chytrých senzorů dokážeme detekovat, že nikdo není v místnosti a zhasnou se tam světla," řekl Vít Petrák, autor vítězného projektu.

Své postavení bude Vítek obhajovat nejen v celostátním, ale poté možná i v mezinárodním kole. 
Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu