• Načítám...
>

Kraj a ministerstvo jednali s obcemi o vzniku NP Křivoklátsko

Ministerstvo životního prostředí jednalo se starosty o vyhlášení Národního parku Křivoklátsko, který by měl zajistit vyšší ochranu přírody, například šetrnější způsob hospodaření v lesích. Starostové po setkání řekli, že proti vyhlášení národního parku je 17 obcí.

Reklama

Středočeský kraj s ministryní zemědělství učinili další kroky pro vznik Národního parku Křivoklátsko. Společně se zástupci všech 23 dotčených obcí jednali několik hodin v Kulturním domě v obci Běleč. Národní park Křivoklátsko by měl lépe chránit rozmanité lesy, skály, údolí, kaňon Berounky či desítky ohrožených rostlin a zvířat.  Již během jednání se ale před místním kulturním domem sešlo několik tamních obyvatel, kteří s přeměnou téměř šestiny chráněné krajinné oblasti Křivoklátska na Národní park nesouhlasí. 

„Přišli jsme, abychom vyjádřili nepodporu tomu zřízení Národního parku, protože si myslíme, že ta ochrana přírody, která tady je doteď, je dostačující. Že tohle je doopravdy politická záležitost. Myslím si, že není potřeba taková ochrana," řekl Jiří Rohla, obyvatel obce Běleč.

S přeměnou vyslovilo nesouhlas i celkem 17 z 23 obcí, které leží v katastru nebo okolí budoucího Národního parku.

"Já si myslím, že paní ministryně se snažila naslouchat. Dala nám prostor, řekla, že vnímá naše pocity a co prožíváme, že to chápe. Každopádně ten závěr byl opět takový, že ano, Ministerstvo životního prostředí připravuje vypsání záměru," řekl Lukáš Kocman, starosta obce Běleč.

„Co nám nejvíc vadí? Obyvatelé tohoto regionu, je to zhruba 33 tisíc obyvatel, jsou dotčeni buď svými obydlími nebo tady mají chalupy a tak. My tuhle krajinu vnímáme jako kulturní krajinu. To znamená kulturní les, hospodářský les. Nechceme žádnou divočinu," řekla Iveta Kohoutová, starostka obce Karlova Ves.

„Ten les je velmi cenný a je v tuto chvíli hospodářsky obděláván. Je obděláván tak, jak má hospodářský les být. Ale není to úplně tak, jak bychom si to přáli z hlediska ochrany přírody a krajiny. Nicméně obce chtějí ještě podrobnější informace. My jsme jim dnes předali mapové podklady, předali jsme jim prezentaci, jak to vypadá a jsme připraveni dál jednat," řekla Anna Hubáčková, ministryně životního prostředí.

„My, jako Středočeský kraj, podporujeme vznik Národního parku Křivoklátsko. Jsme rádi, že ministerstvo zahájilo ty kroky. Jsme kraj a jsme mezi obcemi a ministerstvem, takže se budeme snažit plnit nějakou tu koordinační roli a být blízko jak obcím, tak zároveň se bavit s ministerstvem. Chceme dohlédnout na to, aby právě ty podněty a připomínky obcí byly vypořádány ministerstvem. Chceme pomoci, aby se k té společné dohodě došlo," řekla Jana Skopalíková, radní Středočeského kraje.

Ministerstvo má teď v plánu vyjednávat s obcemi, zapracovat některé připomínky a připravit mapový návrh a návrh zásad péče a následně zahájit proces vzniku Národního parku. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu