• Načítám...
>

V Mladé Boleslavi ukázali historický poklad

Jednoho dne šel na procházku do lesa a tam našel poklad. Příběh jako z pohádky se před rokem stal šťastnému nálezci z Mladoboleslavska. Přímo ze země na něj vykukoval rozbitý džbán s dvojicí stříbrných mincí. Archeologové později zjistili, že šlo o velmi cenný nález - desítky stříbrných tolarů a několik zlatých dukátů z období třicetileté války. Rozbitý džbán spolu s mincemi byl v březnu krátce vystaven v Muzeu Mladoboleslavska a my vám je teď ukážeme v naší reportáži!

Reklama

Najít poklad si přeje snad každý, ale ne každému se to povede. Jednomu šťastlivci z Mladoboleslavska se to ale podařilo. Našel džbán plný zlatých a stříbrných mincí a ten byl první březnovou sobotu vystaven v Muzeu Mladoboleslavska.

„Tvoří ho džbán o objemu zhruba půl litru, který byl naplněn až po okraj stříbrnými tolary a zlatými dukáty. Celkem těch tolarů bylo devadesát dva a dukátů bylo deset,“ vysvětluje archeolog Muzea Mladoboleslavska, Filip Krásný.

Nejmladší mince pochází z roku 1626. Nálezce měl při objevení pokladu opravdu štěstí a ani se nemusel moc snažit, protože poklad nebyl ani tak zakopaný, jako spíš zahrabaný.

„Na takové prudké lesní stráni, kde vlivem eroze došlo k tomu, že nádoba popraskala a část - konkrétně dvě z těch mincí se dostaly na povrch, kde zřejmě ležely už nějakou delší dobu,“ dodává Filip Krásný, archeolog Muzea Mladoboleslavska.

Majitel mincí byl zřejmě bohatý obchodník, protože mince mají nejvyšší nominální hodnotu té doby a takový tesař by tehdy musel pracovat dva roky, aby tolik peněz vydělal. Za takový obnos se dal pořídit menší měšťanský dům. Ale ani současný nálezce nepřijde zkrátka.

„Já bych chtěla vyjádřit velké poděkování nálezci, který se zachoval naprosto příkladně a nález oznámil. Středočeský kraj dal všem potencionálním nálezcům pokladu celkem jasný signál, a to tedy, že budou odměněni za nahlášení takového nálezu,“ uzavírá předsedkyně Výboru pro památkovou péči, kulturu a cestovní ruch a zastupitelka Středočeského kraje, Lucie Cirkva Chocholová.

Nálezce tak dostane maximální možnou výši 10 procent z odhadované ceny nálezu. Poklad byl v Mladoboleslavském muzeu k vidění pouze 5. března, ale v budoucnu by se měl stát součástí stálé expozice.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu