• Načítám...
>

Brdy jsou inspirací pro každého

Zádumčivá krajina brdských lesů je dnes protkána řadou cyklostezek a slouží k četným výletům. Tak tomu ale nebylo vždy. Sídlila tu armáda a jenom odvážnější místní lidé znalí poměrů si dovolili do zdejších lesů vstoupit.

Reklama

Chráněná krajinná oblast Brdy se rozprostírá na 345 kilometrech čtverečních v místech bývalého vojenského újezdu. Vznikla v roce 2016 a v lesích dodnes hospodaří vojenské lesy. Jde totiž od nepaměti o lesy hospodářské.

"Skutečně lesy v Brdech byly jediným zdrojem obživy. Prakticky když projdete celé Brdy, tak zde nenajdete uvnitř Brd žádnou vesnici. žádné osídlené území. Ona to vždy byla krajina taková tichá, zádumčivá, ale hodně chudá. Podloží je zde chudé, pro zemědělství se nehodící a nebo málo výnosné. Oblasti kolem Padrťských rybníků se třeba v minulosti říkalo Mozolov," řekl Martin Chytrý, ekonom divize Hořovice VLS.

Dnes poté, co skončil vojenský újezd, se začíná rozvíjet jedno lukrativní odvětví – turistický ruch. Ale i ten má kořeny už v dávné minulosti, o čemž svědčí jedno malebné zákoutí, o jehož revitalizaci se vojenské lesy postaraly.

"Liebusovo jezírko tady bylo postaveno na přelomu 19. a 20. století lesmistrem Šumburků. Tento majetek patřil Šumburkům, vlastníkům hořovického panství. Na přelomu toho 19. a 20. století z podnětu Šumburků se zde začaly budovat takové zajímavé turistické atrakce pro lidi," řekl Martin Chytrý.

O řadu dnešních turistických atrakcí se zasloužila v dobách vojenského cvičiště armáda. Jde hlavně o bunkry a další vojenské stavby třeba na Jordánu nebo Houpáku. Středověké válčení tu pak připomíná zřícenina hradu Valdek. Ten založil ve třináctém století Oldřich Zajíc z Valdeka.

"Ten hrad je raně gotický, je to takový model sasko-hesenský, s tou okružní obranou věží. Je to skutečně výjimečná stavba," řekl Oldřich Zajíc, potomek zakladatele hradu.

Hrad je samozřejmě, jako každá správná stavba či zřícenina tohoto druhu, opředen mnoha pověstmi.

"Já jsem se dostal k několika. Má tady být údajně zakopán i poklad, který nikdy nikdo nenašel a četl jsem tady o bílé i černé paní, černá paní, protože jí údajně zneuctili augustiniánští mniši řádu, který založil Oldřich Zajíc z Valdeka, Milostivá, Dobrotivá. Myslím si, že ten klášter tady ještě je," řekl Oldřich Zajíc, potomek zakladatele hradu.

Kdo se vypraví obdivovat krásy Brd, ať už pěšky nebo na kole, měl by počítat s tím, že zdejší lesy nejsou pro zhýčkané turisty. Nenajdeme tu ani kiosky, natož hospůdky či penziony. Bohudík.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu