• Načítám...
>

Hudební festival Antonína Dvořáka zahájil další sezónu

Až do 7. června se bude konat známý Hudební festival Antonína Dvořáka Příbram. Jeho zahájení se konalo v příbramském divadle. A sezónu otevřel koncert České filharmonie.

Reklama

V Příbrami byl slavnostně zahájen už 53. ročník známého Hudebního festivalu Antonína Dvořáka. Festival se každoročně řadí mezi nejočekávanější kulturní akce Středočeského kraje. 

"Je to festival, který probíhá v celém příbramském regionu, nejen v Příbrami. Máme koncerty na zámku Dobříš, v Březnici, v památníku ve Vysoké u Příbramě, ale také třeba v kostele v Třebsku," říká Albína Dědičík Houšková, ředitelka HFAD Příbram.

"Já tento festival hodnotím velmi vysoko, má velkou tradici a Středočeský kraj je jeho hrdým podporovatelem. Tento festival již prokázal, že není festivalem regionálním, ale že už má celorepublikovou působnost," dodává Václav Švenda, radní Středočeského kraje.

Zahájení se konalo v příbramském Divadle Antonína Dvořáka. Před začátkem programu se uskutečnil už tradiční pietní akt, a to přímo u sochy velkého hudebního skladatele, která se nachází v bezprostřední blízkosti divadla. Letošní ročník následně otevřel koncert České filharmonie. 

Sám Antonín Dvořák měl město Příbram a jeho okolí ve velké oblibě a strávil v těchto místech i značnou část svého života.

"Ač se to nezdá, tak tento kraj on naprosto miloval. Speciálně tedy Vysokou u Příbramě, kde měl posledních 20 let svého života letní byt, který sice my vnímáme jako letní byt, tedy byt na červenec a srpen, ale on tam zajížděl už v dubnu a odjížděl odtamtud velmi nerad, až když začal pomalu padat první sníh. Ve Vysoké u Příbramě právě vznikla jeho nejúžasnější díla v těch posledních 20 letech včetně oper Rusalka, Jakobín, Armida," zmiňuje Albína Dědičík Houšková, ředitelka HFAD Příbram.

Festival se bude konat až do 7. června a návštěvníci se mohou těšit na nespočet zajímavých koncertů. Připravena je ale také řada doprovodných akcí pro děti i dospělé.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu