• Načítám...
>

Složky IZS předvedly záchranu tonoucího plavce

Celorepubliková akce "Bezpečnost na Vltavě" zavítala i do Středočeského kraje. V kempu u Slapské přehrady si všichni návštěvníci mohli vyzkoušet záchranu člověka nebo na vlastní oči spatřit práci záchranářů.

Reklama

Jak vypadá záchrana tonoucího člověka? To mohli na vlastní oči spatřit všichni návštěvníci kempu v Nové Živohošti o prvním prázdninovém víkendu. Do akce se zapojilo hned několik záchranářských složek.

"Byla to záchrana unavených až tonoucích plavců na paddleboardu. Dejme tomu, že na tom paddleboardu strávili 2 - 4 hodiny ve studené vodě, pak díky únavě a přecenění sil došlo k nějakému tonutí, což tedy spustilo záchrannou akci, nejspíš nějakého dalšího účastníka, který tu situaci viděl a sjely se sem všechny naše složky. To znamená Vodní záchranná služba Českého červeného kříže, policie a my jako záchranná služba. S tím, že plavčíci Českého červeného kříže poskytují tu přímou technickou pomoc ve vodě, to znamená, že naskáčou do vody, toho tonoucího si nějak zajistí, vytáhnou na člun, kde je potom možné mu poskytovat další rozšířenou první pomoc. Policie zajistí tu situaci na místě jako takovou - paddleboard a tak dále, aby se neztratil a potom bude vyšetřovat tu situaci, co se stalo, proč a komu. My dojíždíme, v tomto momentě jsme dojížděli přímo ke člunu a zahajovali jsme resuscitaci toho nedýchajícího tonoucího přímo v jejich člunu. Posléze jsme ho vynesli na pláž, kde resuscitace pokračovala," řekl Jan Kolár, vedoucí Vodní záchranné služby Slapy.

Svou práci zde představila také poříční policie a to nejen při akci, ale také u svého stánku. 

"My tady máme další prezentaci našich služeb. A protože je hodně dětí a my cílíme i na dětskou populaci, takže tady máme různé soutěže a takovou nenásilnou formou jim říkáme, kde ta prevence spočívá," řekl Václav Kučera, ředitel Krajského ředitelství policie Středočeského kraje.

"Myslím, že je dobré, aby rekreanti, ale i veškerá veřejnost věděla o tom, jak se u vody chovat a co má dělat, když se stane nějaké neštěstí, když někdo začne tonout nebo si i může zranit nebo pořezat nohu na pláži. Jsem rád, že tady máme výjezdové stanoviště naší vodní záchranné služby a zároveň za kooperaci s Policií České republiky a jejich vodní flotilou, ale i s Vodní záchrannou službou Českého červeného kříže. Ta kooperace se tady při těch ukázkách naprosto jasně ukázala jako funkční a já jim za to děkuji," řekl Pavel Pavlík, náměstek hejtmanky Středočeského kraje.

Záchranáři se s tonoucími osobami na Slapské přehradě setkají přibližně třikrát ročně. Často se jedná o osoby pod vlivem alkoholu, jejichž záchrana je v nočních hodinách velmi obtížná. Vodní záchranka nejčastěji vyjíždí k úrazům, jako jsou pády z mol, tobogánů či skoky do vody. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu