• Načítám...
>

Práce na posledním úseku dálnice D4 pokračují

.

Reklama

Po několika měsících přípravných prací se rozjelo budování poslední části dálnice D4. Konkrétně se jedná o úsek mezi Příbramí a Pískem. 

"Výstavba se týká 32 kilometrů nového dálničního tahu na čísle 4. V tom rozvojovém plánu české dálniční sítě žádné další dálniční pokračování linie 4 dál na jih na České Budějovice nebude, s tím nepočítáme. Jinými slovy tam, kde se teď zastaví výstavba D4, je konečná stanice," řekl Jan Rýdl, tiskový mluvčí ŘSD.

Stavba dálnice D4 je prvním českým PPP projektem v oblasti infrastruktury. 

"Ta logika je taková, že stát na základě podepsaného souboru smluv nechá soukromý subjekt postavit dálnici a tu dálnici bude stát následujících 30 let splácet a po těch 30 letech ten soukromý subjekt, stále ještě vlastník dálnice, tu dálnici zrenovuje, proběhne rekonstrukce a až poté to teprve stát převezme do vlastního majetku. To znamená, že Ředitelství silnic a dálnic, které je obvykle v roli investora, ale zároveň okamžitě i vlastníka, správce a toho, kdo udržuje provozuschopnost, bezpečnost a kvalitu toho dálničního díla, je v tuto chvíli 30 let ´v roli diváka´," řekl Jan Rýdl, tiskový mluvčí ŘSD.

Stavba by měla být hotova v prosinci 2024. Součástí investiční akce je také renovace dalších 16 kilometrů již zprovozněných navazujících úseků. 

"Dřívějšího tzv. čtyřpruhu. Nebyla to dálnice, byla to silnice první třídy, ovšem v uspořádání 2+2 jízdní pruhy, tedy čtyřpruhu a poté to dá jako celek řidičům k dispozici, samozřejmě pod dohledem státu," řekl Jan Rýdl, tiskový mluvčí ŘSD.

Práce budou probíhat paralelně na několika úsecích. S tím souvisí také několik průběžně zavedených dopravních omezení. Mimo jiné dojde ke zúžení jízdních pruhů na silnici I/4 u Milína a Mirovic. Uzavřena byla také například část místní komunikace směřující od hlavní silnice do obce Boudy.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu