• Načítám...
>

Kutnohorské zvony se po roce vrátily do zvonice

Poškozené zvony z přelomu 15. a 16. století z věže bývalé jezuitské koleje v Kutné Hoře prošly opravou ve zvonařské dílně v nizozemském Astenu. První říjnový pátek se opět vrátily na své místo. Jejich umisťování pomocí jeřábu sledovaly desítky lidí.

Reklama

Kutnohorské zvony Ludvík a Michal se vrátily do zvonice Jezuitské koleje u chrámu sv. Barbory. Jejich hlasy zněly po širém okolí více než 500 let, v roce 2018 ale oba na dlouhé tři roky utichly. 

,,Při důkladné prohlídce těch zvonů se zjistilo, že jeden má velké výtluky a druhý trhlinu. Proto 3 roky ty zvony nemohly zvonit," řekl Vladislav Brokeš, arciděkan farnosti Kutná Hora.

A tak v listopadu 2021 oba zvony zamířily do restaurátorské dílny v holandském Astenu. Tam zůstaly rok a absolvovaly rozsáhlou opravu. Tou prošly úderové věnce a došlo i na svařování trhliny.

"Protože trhlina procházela přes výzdobu zvonu, tak se musely sejmout i otisky té výzdoby a nově se musela osadit i ta výzdoba," doplnila Soňa Krejčová, technická správkyně památek.

Opravené zvony pak do Kutné Hory přicestovaly první říjnový pátek na nákladním autě. Ještě na zemi jim požehnal arciděkan Vladislav Prokeš, následovaly přípravy a samotné vrácení zvonů do zvonice.

Zvony o váze téměř tří a pěti tun zvedal jeřáb do výšky třiceti metrů.

,,Pro nás je největší napínavý okamžik v tom momentě, kdy budeme stěhovat velký zvon, protože to okno je zhruba jen o pět centimetrů větší, než je ten velký zvon na výšku. Takže tam musíme skutečně na milimetry v souhře s jeřábníkem," vysvětlil obavy zvonař Petr Rudolf Manoušek.

,,Já se musím přiznat, že jsem měla trošku strach. Přeci jen zvony jsou taková křehká věc a jsem ráda, že pro nás a pro Kutnou Horu a prostě pro toto krásné město, které je pod UNESCEM, jsem ráda, že je to zase ucelené a všechno je v pořádku," uvedla ředitelka galerie GASK Jana Šorfová,

Už na jaře by veřejnost mohla mít možnost se na oba zvony podívat zblízka. Počátkem března příštího roku chce vedení Galerie Středočeského kraje zpřístupnit návštěvníkům věž Jezuitské koleje.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu