• Načítám...
>

Muzeum Českého krasu nabízí interaktivní výstavy

V Muzeu Českého krasu v Berouně je k vidění stálá expozice, která představuje zajímavý průřez historií. Nechybí zde ručně zdobené zbraně či zkameněliny původních mořských živočichů. Pozorní návštěvníci si také mohou všimnout exponátů, které patří spíše do moderní doby. Přesto jsou pro mnoho dětí už neznámou věcí.

Reklama

V Muzeu Českého krasu v Berouně je k vidění hned několik zajímavých stálých expozic, které nabízejí interaktivní podívanou pro malé i velké milovníky historie. Nezbytnou součástí jsou i zkameněliny pravěkých zvířat. 

"Pak tady máme například mamutí stoličku nebo mamutí kel, takže si zase děti dokáží představit, jak ten mamut byl asi veliký, když vidí jeho zub, který přibližně odpovídá velikostí jejich botě. Máme zde také lebku jeskynního lva, protože nedaleko Berouna byly Koněpruské jeskyně, takže demonstrujeme vlastně i tu faunu," upozornil Vlastimil Kerl - vedoucí návštěvnického provozu Muzea Českého krasu.

Berounsko se původně nacházelo na dně tropického moře, což dokládají četné nálezy zkamenělin trilobitů a dalších zajímavých živočichů. 

"Na trilobitech je asi nejzajímavější, že nám umožňují číst z kamenů. Protože trilobiti byli výhradně mořští živočichové. Takže když najdeme kámen s trilobitem, můžeme prohlásit, že tento kámen jistě vznikl na dně moře. A protože se tady na Berounsku nachází spousta nálezů trilobitů, tak je to doklad, že zde kdysi dávno existovala pradávná moře," doplnil Pavel Bokr - edukátor a lektor Geoparku Barrandien.

Ne každý však ví, že v Berouně dlouhá léta sídlilo vojsko a vyráběly se zde zbraně.

"Byla zde kasárna. A Berounsko obecně byla oblast, kde se hodně produkovalo železo. Jsou tam zbraně vojenské i lovecké. Ty lovecké jsou i umělecky dokonale zpracované. Ty vojenské, tam je vidět ta efektivita. A je tam třeba krásně vidět ukázka předního a zadního nabíjení, což byla vlastně nová technologie, to zadní nabíjení, která rozhodla prusko-rakouskou válku v roce 1866," dodal Vlastimil Kerl - vedoucí návštěvnického provozu Muzea Českého krasu.

Kromě stálých expozic připravuje Muzeum Českého krasu programy pro školy, tvořivé dílny a komentované vycházky. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu