• Načítám...
>

Středočeský kraj ocenil talentované žáky a studenty

Hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková spolu s radním Milanem Váchou ocenili mladé sportovce, umělce a vědce za reprezentaci kraje na celostátních i mezinárodních soutěžích. Předávání diplomů se konalo v kulturním centru Labuť v Říčanech u Prahy a těšilo se vysoké účasti.

Reklama


Umělci, matematici, vědátoři, ale také třeba budoucí řemeslníci. Dohromady 190 talentovaných žáků a studentů si z rukou zástupců vedení Středočeského kraje převzali ocenění za úspěšnou reprezentaci kraje.

,,Tato akce se koná už od roku 2004 a jsou to vlastně žáci, kteří se umístili na předních místech celostátních soutěží, takže se prosadili v rámci celé republiky mezi svými konkurenty a oceňovali jsme žáky ve vědomostních soutěžích, uměleckých soutěžích a žáky odborných dovedností," řekla Lenka Škopová, vedoucí oddělení mládeže a sportu Středočeského kraje.

Slavnostní oceňování se konalo v kulturním centru Labuť v Říčanech u Prahy. Diplom a drobnou cenu si odsud odnesl třeba student Gymnázia Říčany Hynek Tolar za prvenství v matematické soutěži.

,,Matematický klokan je upravený vlastně formou testu, takže série otázek, každá je jinak bodovaná, podle obtížnosti, pokud se odpoví špatně, strhávají se body," řekl Hynek Tolar, student Gymnázia Říčany.

,,A připravoval ses na to nějak?"

,,Nepřipravoval, na logický věci se připravuje dost špatně, maximálně jsem si procvičil pár věcí," doplnil Tolar.

Mezi umělci vedení kraje ocenilo úspěšné tanečníky, zpěváky, řadu klavíristů a dokonce i jednoho trombonistu. Ke hře na neobvyklý nástroj mladého Václava Korytáře přivedli rodiče.

,,Mamka řekla, jestli na něco nechci hrát a nakonec mě pan učitel donutil na trombon, takže teď jsem ale rád, že na to hraju," svěřil se Václav Korytář, žák ZUŠ Říčany.

,,A oni tě donutili, tak baví tě to alespoň?"

,,Jako jo," doplnil upřímně mladý muzikant.

Přes to, že nástroj působí mohutněji než sám muzikant, tak předvedl i v sále, že ho rozhodně ovládá a ocenění si jednoznačně zaslouží. Cenu si pak odnesl i jeho starší bratr, a to hned za dvě odlišné disciplíny. Za matematiku a hru na klavír.

,,Tam jsem hrál Josepha Haydna Sonatu v G-Dur a Bohuslava Martinů Kolombínu z cyklu Loutky a tam jsem byl první," řekl Matěj Korytář - Gymnázium a ZUŠ hl. m. Prahy

,,Je to neuvěřitelné, co dnešní mladí lidé umí ve všech oborech napříč uměleckými, matematickými, přírodovědnými, takže je to super a byla tady skvělá nálada," doplnil na závěr radní Středočeského kraje Milan Vácha.

Na ocenění jsou každoročně zváni žáci a studenti, kteří dosáhli výrazných úspěchů na celostátní nebo dokonce mezinárodní úrovni. Jedná se převážně o soutěže, které každoročně vypisuje Ministerstvo školství jako rozvojový program pro nadané žáky a studenty.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu