• Načítám...
>

Muzeum ve středočeské Dobrovici vám bude chutnat

Následující pozvánka bude řádně pocukrovaná. Zveme vás do nejsladšího středočeského muzea. V Dobrovici na Mladoboleslavsku totiž stojí muzeum cukrovarnictví, lihovarnictví, řepařství a muzeum města Dobrovice. Uvidíte kostky i homoli cukru a zjistíte, jak chutná pravý nápoj řepák nebo oblíbené staročeské jídlo řepánky. A to zdaleka není všechno, na vlastní oči si prohlédnete pět a půl tisíce let starou sošku.

Reklama

Čtyři v jednom, tak zní naše dnešní nabídka, nabídka výletu. V městečku Dobrovice u Mladé Boleslavi mají totiž hned 4 muzea v jednom. Muzeum cukrovarnictví, lihovarnictví, řepařství a muzeum města Dobrovice. Všechno na jednom místě v bývalém hospodářském dvoře ze 16. století přímo v centru města. A není divu, právě v Dobrovici totiž stojí největší a nejstarší cukrovar v českých zemích a nejen cukrovar, funguje tu i lihovar a tak zaměření muzeí je jasné. Celý objekt byl vyhlášen kulturní nemovitou památkou. Tak pojďme dál. Vstupujeme do nejstarší části objektu, do renesanční sýpky.

"Obory jsou navzájem propojeny, protože řepařství zobrazuje jednu základní komoditu, která je důležitá jak pro výrobu cukru, tak i pro výrobu lihu, takže proto to propojení v jednom," řekla Hana Hlaváčová, ředitelka, Dobrovická muzea.

Muzea jsou na sebe napojená, vy si ale můžete některé okruhy nakombinovat, včetně exkurze do továrny. Z úst zkušených průvodců uslyšíte o tom, jak byla naše země v minulosti velmocí ve výrobě cukru. Na našem území bylo i dvě stě cukrovarů, dnes jich funguje sedm. Dva v Čechách a pět na Moravě a ve Slezsku.

"Nicméně hlavní komoditou pro výrobu cukru u nás v českých zemích je cukrová řepa. Ve světě se pak cukr samozřejmě vyrábí z cukrové třtiny. Takže u nás v našich podmínkách pěstujeme cukrovou řepu, ze které získáváme v cukrovarech cukr a zároveň z ní vyrábíme líh," řekla Hana Hlaváčová, ředitelka, Dobrovická muzea.

Řepa se dnes pěstuje ve středních a severovýchodních Čechách, na střední a jižní Moravě. Počátky cukrovarnictví se v českých zemích datuje až do 18. století, tomu všemu se muzeum věnuje, ale při sezónní exkurzi do cukrovaru a lihovaru se lidé také dozví, jak a jaký cukr se vyrábí dnes.

"Pořád jsme, co se týče výroby cukru, soběstační, dokážeme pokrýt tu vlastní spotřebu a ještě trochu něco vyvezeme do zahraničí," řekla Denisa Zemancová, průvodce, Dobrovická muzea.

Návštěvníky zajímá, co všechno pěstování cukrové řepy obnášelo a obnáší a jak se dá využít i výrobní odpad.

A tady už jsme v kravíně. To bude zajímat hlavně pány.

"V současné době tady máme instalovanou expozici historických zemědělských strojů. Uprostřed té expozice je takovou dominantou řepné pole pod sklem, kde je znázorněno několik fází vývoje od začátku setí až po sklizeň cukrové řepy," řekla Hana Hlaváčová, ředitelka, Dobrovická muzea.

K vyzkoušení tu mají ruční výtah z přelomu 19. a 20. století z lihovaru v Mladé Boleslavi. Trvalé výstavy doplňují krátkodobé. A nejde jen o ně, v dobrovických muzeích je prostor i pro hudbu nebo trhy.

"Pořádáme třeba i jednodenní nebo dvoudenní akce, teď máme právě v plánu třeba koncert Tre Violini nebo jarní prodejní výstavu. Tradičně, vždy na začátku října, pořádáme cukrové slavnosti, kdy zahájíme exkurze do cukrovaru," řekla Denisa Zemancová, průvodce, Dobrovická muzea.

A aby byla naše pozvánka kompletní, na závěr jsme navštívili muzeum města Dobrovice.

"Nyní se nacházíme tedy v budově bývalého ovčína, kde se nachází muzeum města Dobrovice, ta naše čtvrtá část a ta je koncipovaná dle časové osy  krok za krokem od pravěku přes středověk až do konce 19. a začátku 20. století," řekla Hana Hlaváčová, ředitelka, Dobrovická muzea.

Obdivovat můžete například kroje, dobový nábytek, portréty slavných místních rodáků, ale třeba také nádoby z doby bronzové. Určitě nejvzácnějším vystaveným předmětem je dobrovický beránek, tedy soška stará pět a půl tisíce let.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu