• Načítám...
>

Domov seniorů Jenštejn dostane nový pavilon pro 26 klientů

Středočeský kraj připravuje rozšíření Domova seniorů v Jenštejně na Brandýsku. Počítá se s přístavbou nového pavilonu. Celková kapacita se má rozšířit o 26 míst. Se stavbou by se podle středočeského radního Martina Hrabánka mohlo začít v příštím roce.

Reklama

V areálu jenštejnského domova seniorů vyroste nový pavilon. Krajská rada už schválila vítěze veřejné zakázky a v procesu je i projektová příprava. 

,,Letošní rok zasvětíme tomu, že připravíme projekt, máme zatím studii a podle toho se vlastně projekčně připraví celé dispozice domova s tím, že pravděpodobně zahájíme stavební práce až příští rok, protože ta projekční příprava něco zabere," řekl Martin Hrabánek (ODS), radní Středočeského kraje.

Moderní pavilon vyroste na travnaté ploše přímo v areálu domova seniorů. 26 nových míst pak nemá ani tak navýšit kapacitu domova, jako spíš zvednout úroveň života zdejších pacientů. Původní budova z 50. let, kde je aktuálně 166 lůžek, už totiž přestává stačit současným nárokům na podobná zařízení.

,,Ta budova nebyla stavěná jako zařízení sociálních služeb, ale když chcete připravit prostor, který je plně bezbariérový, s prostory pro klienty pro setkání rodinných příslušníků, tak to v té budově prostě nelze. Jsou tam nějaké základní parametry, které nezměníte. Vyměníte vybavení, vyměníte základ, ale prostě do té budovy novou budovu nepostavíte," vysvětlil problematiku staré budovy Jiří Ploner, ředitel Domova seniorů Jenštějn.

Nový pavilon by měl díky nižšímu počtu lůžek disponovat prostornějšími a tak i komfortnějšími ubikacemi. Sem by se pak ze staré budovy měli přesunout především pacienti upoutaní na lůžko.  

,,Ty pokoje mají přímý výstup ven. Když si představíte, že budete mít někoho z rodiny, kdo bude plně ležící, prostě bude pro něj problém třeba i přesun na vozíku, tak vlastně i s tím lůžkem je počítáno, že by mohl jet ven na vzduch. Prostě by nebyl upoután na ten pokoj, odkud se nedostane jinam," dodal Ploner.

Stavba nového pavilonu by kraj měla vyjít zhruba na 60 milionů korun. Do budoucna by podle ředitele jenštejnského domova seniorů Jiřího Plonera mělo v areálu ústavu dojít k dalším brzy nevyhnutelným změnám.

,,Myslím, že je potřeba plánovat, že jednou ta budova skončí nejen morálně, ale i stavebně. To znamená, že když se mě někdo zeptá jako ředitele po těch letech, tak řeknu ano, ta budova jednou, jako každá budova, bude mít stavební limit. To znamená, že buď budeme neustále udržovat starou budovu nebo začneme plánovat výstavbu nové budovy," doplnil ředitel Domova seniorů Jenštejn Jiří Ploner.

Zatím čistě teoretickou vizí pak je, že by v místě dnešní odpočinkové zóny vznikla budova zcela nová, která by kompletně nahradila budovu historickou, na jejímž místě by naopak vznikla moderní relaxační zahrada. To je ale zatím hudba budoucnosti.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu