• Načítám...
>

Středočeský nomád putuje Evropou

Věděli jste, že i Středočeský kraj má své nomády? Jedním takovým nomádem je Jan Bednář z Nižboru na Berounsku. Ten už měsíce cestuje po Evropě. A není sám. Má s sebou čtyřnohého kamaráda Obi-Wana. A co si s sebou vzal? Exkluzivně pro naší televizi řekl, že má na zádech takřka celý dům. Během své cesty Honza prochodil už troje boty a v putování pokračuje dál.

Reklama

Seznamte se, tohle je Honza Bednář. Původně pracoval jako vedoucí v jedné z restaurací v Praze. Už od mala byl jeho snem procestovat svět křížem krážem. Jenže, přiznejme si, cestování nikdy nebylo za kačku, obzvlášť dnes, a tak Honza hledal způsob, jak se do světa vydat, aby to nebylo drahé. A našel ho.

"Hledal jsem způsob, jak to udělat pokud možno co nejvíce nízkorozpočtové. A po nějakém tom uvažování a přemýšlení jsem dospěl k názoru, že pěší cestování bude asi tou nejlepší variantou. Nehledě na to, chtěl jsem s sebou vzít pejska a pochod se psem se mi pozdával opravdu jako ta nejlepší věc," řekl Honza Bednář.

Ale Honza vlastně není žádný pěší turista začátečník. Už prošel například Slovenskem.

"Já už při mé první dálkové trase jsem šel přes Slovensko, Maďarsko, Srbsko až do bulharské Sofie a už při této cestě jsem přišel na to, že to je opravdu to, co chci dělat a co mě naplňuje. Potom, co jsem tuto první cestu dokončil, jsem hledal způsoby, jak to udělat znovu a jak se k tomuto životu navrátit," řekl Honza Bednář.

Je to prý nejlepší věc, jak se odpojit od dnešního spěchajícího světa, jak se pořádně zrelaxovat, odpočinout si a naplno procítit přírodu. A hlavně, jak se doslova zbavit jednoho slova - slova muset. Cítí se tak velmi svobodně. Startem cesty byl Honzův domov v Nižboru u Berouna ve Středočeském kraji a cíl? Původně španělské poutní místo Santiago de Compostela, ale pak si Honza řekl, že i cesta může být cíl a kam dojde, tam dojde. Zkrátka, jak ho to bude bavit. Pak se chce zase dát na cestu domů.

"Svou cestu jsem si zvolil prvotně do Santiaga de Compostela, což je světoznámá poutní cesta, kterou podniká spousta lidí po celém světě, ale u mě ten motiv nebyl křesťanský, u mě to bylo především o tom, že jsem si chtěl pěšky projít Německo, Švýcarsko, Francii, Španělsko a když jsem došel do Santiaga, tak jsem věděl, tedy věděl jsem to už na samotném začátku, že to nebude rozhodně konec a věděli jsme, že potom budeme chtít pokračovat Pyrenejským poloostrovem níže, takže jsem pokračoval do Portugalska a teď aktuálně už jsme opět ve Španělsku - prakticky přímo u Gibraltaru," řekl Honza Bednář.

Tento středočeský nomád, či chcete-li kočovník, svou cestu zaznamenává a často ji i přímo vysílání na internetu, tedy na sociálních sítích. Čas od času, podle signálu a dat, které má pro přenosy k dispozici, se hlásí z různých míst, která chtěl vidět a která navštívil. První nápad na cestu skrz Evropu měl Honza během covidové pandemie, chvíli dokonce přemýšlel, že si pořídí obytný vůz a vyrazí na cesty s ním. Bylo to v době, kdy už měl za sebou první dálkový pochod. Opravdové přípravy ale začaly až na podzim loňského roku, kdy se rozešel s přítelkyní a v České republice ho podle jeho slov už nic nedrželo. A co si sbalil do batohu? Prý takřka celý dům. Všechno, co potřebuje a všechno, co má rád. Ale nic nezbytného.

"Můj batoh teď aktuálně obsahuje, dá se říci, celý můj život, protože i toto cestování je o tom minimalismu, kdy člověk zjišťuje, že opravdu to nutné, co potřebujeme, že toho zkrátka není mnoho. V batohu mám kromě své ložnice, což je můj stan, celou svou kuchyni, což je zase můj vařič, který je pro mě velmi důležitý, protože já velmi rád vařím a i se sám snažím, aby ta cesta byla co nejvíce nízkorozpočtová," řekl Honza Bednář.

Další nezbytností je podle nomáda i kvalitní filtr na vodu, kdyby se ocitl u nedůvěryhodného zdroje. Zdraví je i tady na prvním místě. Člověk podle něj nesmí zapomenout ani na dobrý nůž a další nádobí a pochopitelně spací pytel. Základem jsou i nejdůležitější hygienické potřeby a také něco málo na potěšení, v Honzově případě je to zobcová flétna a noty, se kterou si přivydělává a když zrovna nevaří na svém plynovém vařiči, koupí si za tyto vydělané peníze jídlo. To jsou většinou jeho největší náklady. A kdyby bylo nejhůř a musel se rychle někam přiblížit třeba veřejnou dopravou, použije na to úspory z domova. Honzu s jeho čtyřnohým kamarádem Obi-Wanem můžete ale třeba na dálku pozvat na oběd, podrobnosti na jeho sociálních sítích. Podrobnější reportáž z jeho cesty sledujte i v našem dalším vysílání zase příště.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu