• Načítám...
>

Kampaň má pomoci zamezit ničení vlaků

Až sto padesát tisíc korun vyjde vyčištění jedné vlakové soupravy od graffity. Vedení Středočeského kraje spolu s hlavním městem Prahou a Českými drahami proto spustilo kampaň pod názvem Za čisté vlaky. Jeho součástí jsou také nové opatření, která mají za cíl snížit počet takto poničených souprav.

Reklama

Intenzivnější čištění, aktivnější hlídání odstavených souprav a kampaň pod názvem Za čisté vlaky. To jsou kroky, kterými chtějí Středočeský kraj, hlavní město Praha a České dráhy bojovat proti graffiti.

"Prakticky všechny CityElefanty na středočeských kolejích vybavíme antigraffiti nátěry, antigraffiti laky a antigraffiti polepy. To potrvá zhruba tři roky , protože je to sedmdesát jednotek a každá ta jednotka nějakou dobu trvá. Pak budeme CityElefanty vybavovat kamerami, které budou s vysokým rozlišením. A v neposlední řadě jde o opatření, která se týkají hlídkové činnosti, zejména v nočních hodinách. To znamená jak v depech Českých drah, tak i na odstavných nádražích, kde chceme nasadit kamerové systémy, laserové závory, bude uděláno oplocení na místech, kde to udělat lze. V neposlední řadě, a na to hodně sázíme, budou vlaky hlídat vycvičené jednotky se psy," řekl Petr Borecký (STAN), náměstek hejtmanky Středočeského kraje.

Jednotku CityElefant pracovníci čistí osm až deset hodin. To vyžaduje odstavení vlaku z provozu. Z toho důvodu může čištění probíhat pouze o víkendech, kdy jsou tyto jednotky méně vytížené. Do budoucna se proto počítá například s instalováním vnějšího a vnitřního kamerového systému.

"Instalace znamená další odstavení vozidla z provozu, které bychom potřebovali, aby vozilo cestující a ne bylo odstavené. Takže je to věc, která má tyto větší souvislosti a musíme to nějak skloubit i s těmi nástřiky, čištěním a kamerami. Proto jsem i rád, že se nám podařilo teď domluvit s objednateli na léto, na celý červenec, srpen, že budeme přes to přepravní sedlo, když to tak řeknu, kdy cestuje menší počet lidí do práce a do škol, jezdit v jenom v jednoduchém řazení, jenom jeden Elefant na většině spojů a budeme mít víc jednotek k dispozici na to rychlejší čištění a větší ochranu přes ty dva měsíce," řekl Jiří Ješeta, náměstek generálního ředitele ČD pro osobní dopravu.

Jen v letošním roce České dráhy vyčistily téměř sedmdesát jednotek, což odpovídá takřka celé flotile CityElefant v Praze a Středočeském kraji.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu