• Načítám...
>

Skanzen Solvayovy lomy láká na svezení vláčky

Skanzen Solvayovy lomy v Českém krasu je muzeum těžby a dopravy vápence. Je koncipováno jako skanzen ve volné přírodě, který tvoří několik objektů bývalých provozních a technologických budov a je tu i rekonstruovaná úzkorozchodná dráha, která láká návštěvníky ke svezení.

Reklama

Skanzen Solvayovy lomy se nachází v katastru obce Svatý Jan pod Skalou v okrese Beroun ve Středočeském kraji. Provozovatelem skanzenu je občanské sdružení Barbora, které to tu provozuje více než 10 let. Expozici vybudovali členové společnosti ve svém volném čase a je neustále rozšiřována, takže návštěvníci zde najdou každý rok něco nového.

"Naším největším lákadlem je úzkokolejná drážka, kdy se mohou návštěvníci svézt vlakem, ale neméně důležitou atrakcí je štola, kde se mohou podívat do podzemí, jak se těžilo, co se těžilo a také expozice v muzeu, kde je ukázka strojní dílny a zároveň obecných věcí. Myslím si, že je to určené pro kohokoliv, svezení vláčkem ocení menší děti, dospělí i senioři často opěvují techniku, se kterou třeba i dříve sami pracovali," řekl Ivo Novotný, jednatel OS Barbora.

Skanzen Solvayovy lomy je pojmenován po Ernestu Solvayovi, což byl belgický chemik, který celý svůj život zasvětil výrobě sody a díky tomu získal patent na její výrobu. Do té byl potřeba vápenec, který se těžil právě v těchto lomech. Ve skanzenu je toho k vidění opravdu mnoho, ale nachází se tu pár opravdu vzácných kousků a k jedním z nich patří patří Bronhilda.

"Je to parní lokomotiva Bronhilda, kterou se nám povedlo i díky financování od našich dárců přes crowdfundingovou sbírku získat v loňském roce a letos už nám dělá radost. Vozí tady návštěvníky. Je to parní lokomotiva, která byla vyrobena v roce 1927 v Německu, jezdila dlouhou dobu v Anglii a nyní už nám dělá radost tuto sezonu tady u nás ve skanzenu Solvayovy lomy," řekl Ivo Novotný, jednatel OS Barbora.

Muzeum a podzemní štola jsou veřejnosti přístupné v období od května do října, a to hlavně o sobotách, nedělích a svátcích. O hlavních prázdninách v průběhu července a srpna je skanzen otevřený i ve všední dny kromě pondělí. Více se dozvíte na webu skanzenu.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu