• Načítám...
>

Středočeský kraj navyšuje kapacity středních škol

Středočeský kraj má v některých lokalitách problém s umístěním žáků na střední školu. Problémem je někde nedostatečná kapacita a jinde vysoký zájem o daný obor, než na kterém volná místa jsou. Právě letní prázdniny jsou nejideálnějším obdobím, kdy je možné přistavovat či jinak upravovat budovy pro navýšení kapacity škol a tak se naše kamera vydala do Mladé Boleslavi, kde stavební práce jedou na plné obrátky.

Reklama

Dětí je moc a školy pro ně ve Středočeském kraji nestačí. To je dlouhodobý problém, který nyní řeší Středočeský kraj. Způsobů, jak navýšit kapacitu škol, je několik.

"Modernizujeme oborovou strukturu, což znamená, že utlumujeme obory, o které není zájem, ve prospěch těch, o které zájem je a jsou perspektivní z pohledu trhu práce. Dále to jsou jednoduché přestavby, půdní vestavby a plánujeme i nové školy,” řekl Milan Vácha (STAN), radní Středočeského kraje.

S úderem letních prázdnin začaly stavební práce na několika školách. Jedna z nich je i Střední a Vyšší odborná škola zdravotnická v Mladé Boleslavi. 

"Máme obrovský převis žáků, kteří mají zájem se na naší škole vzdělávat a připravovat se na budoucí nelékařská povolání, obor praktická sestra a zdravotnické lyceum a abychom je měli kde vzdělávat, museli jsme přistoupit k tomu, že jsme předělali pokoje domova mládeže na učebny. Nově vzniknou tři velké učebny,” řekla Lucie Laurýnová, ředitelka Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické.

Původní kapacita školy byla 400 žáků a nyní je 460. Pokoje domova mládeže, které byly ve stejné budově, byly plně obsazeny a tak budou žáci od září ubytovaní v jiném domově mládeže, který je také v Mladé Boleslavi. 

"Středočeský kraj, zřizovatel, poskytl dotaci na přestavbu školy, na úpravu nových učeben a vychází to zhruba na 3 500 000 korun na stavební část plus ještě 500 000 korun na tu část vybavení majetku,” řekla Lucie Laurýnová, ředitelka Střední zdravotnické školy a Vyšší odborné školy zdravotnické.

Středočeský kraj má v plánu pomoci i dalším školám, obzvláště v lokalitách, které jsou v těsné blízkosti našeho hlavního města.

"V současné době máme zhruba 1700 volných míst. Bohužel je máme v místech, kde není taková poptávka. Problém je v bezprostřední blízkosti Prahy a zároveň na Mělnicku, Kladensku, částečně Mladá Boleslav a Kolín," řekl Milan Vácha (STAN), radní Středočeského kraje.

V přípravách jsou i stavební práce na gymnáziích Hostivice, Říčany a Beroun nebo nová výstavba v Černošicích a Jesenici. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu