• Načítám...
>

Kraj chce podpořit mladé sportovce

Na podporu mladých talentovaných sportovců chce Středočeský kraj pro rok 2024 poskytnout 37,5 milionu korun. Návrh na poskytnutí dotací pro Sportovní centra mládeže ještě podléhá schválení zastupitelstvem. Ve Středočeském kraji je 28 center, která podporují přes 3 000 sportovců ve věku od 7 do 23 let. Sportovní centra mládeže ve Středočeském kraji sdružují například hokejisty, fotbalisty, moderní pětibojaře, plavce, volejbalisty nebo ragbisty. Další podpora v rámci SCM jde házenkářům, kanoistům nebo šachistům.

Reklama

Středočeský kraj chce mladé talentované sportovce podpořit částkou 37,5 milionu korun. Ve Středních Čechách je přitom 28 center, která podporují přes 3 tisíce sportovců ve věku od 7 do 23 let. Částku kraj oproti loňsku navýšil s ohledem na vyšší inflaci a nárůst cen energií. 

„Sportovní centra mládeže jsou v rámci České republiky unikátním projektem, Středočeský kraj je v tomto výjimečný a shledává se to s velkým zájmem. Koneckonců si myslím, že i po příštích volbách bude i tlak na to, aby se když tak zřídilo nové Sportovní centrum mládeže pro sporty, které dříve třeba podporovány nebyly,“ vysvětluje krajský radní pro oblast vzdělávání a sportu Milan Vácha (STAN).

Sportovní centra mládeže ve Středočeském kraji sdružují například hokejisty, fotbalisty, moderní pětibojaře, plavce, volejbalisty nebo ragbisty. Další podpora v rámci Sportovních center mládeže jde házenkářům, kanoistům nebo šachistům. Středočeský kraj si je zároveň plně vědom důležitosti podpory a rozvoje vrcholového sportu v Česku.

„Je to pochopitelně důležité, ale tady kompetenčně trochu narážíme na Národní sportovní agenturu a její roli státu pro podporu vrcholového sportu. My jsme nějakým způsobem mezistupněm mezi vrcholovým sportem, státní podporou a tou obecnou komunální podporou,“ uzavírá Milan Vácha (STAN), radní Středočeského kraje. 

V souladu se schválenou Koncepcí podpory sportovních center mládeže 2021 – 2025 budou dotace poskytnuty jednotlivým zapsaným spolkům - sportovním oddílům, klubům a tělovýchovným jednotám s právní subjektivitou na základě žádosti a veřejnoprávní smlouvy. Kraj zároveň podporuje další koncentraci finančních prostředků v Národní sportovní agentuře. Díky projektu Můj klub se totiž dotují i ty nejmenší sportovní kluby v Česku, díky čemuž má sport a talentovaní sportovci šanci dále růst a třeba jednou ve své sportovní disciplíně budou reprezentovat Českou republiku. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu