• Načítám...
>

Ve Vlašimi pomáhají zraněným zvířatům

26 let pomáhá Záchranná stanice ve Vlašimi volně žijícím živočichům. Pečují tu nejen o zraněná zvířata, ale také o osiřelá mláďata. Ta jsou časem vrácena do volné přírody.

Reklama

Záchranná stanice pro živočichy byla založena v roce 1994 Českým svazem ochránců přírody Vlašim. Zajišťuje péči o volně žijící živočichy na území obcí s rozšířenou působností jako jsou Benešov, Čáslav, Pelhřimov a další. 

"Naším hlavním posláním je pomoci volně žijícím živočichům. To je A a je tu i B. Co nejrychleji je vyléčit, posílit, nakrmit a vypustit do volné přírody. Když to takto dopadne, tak jsme šťastni a spokojeni, ale ne vždy se to podaří," říká Alena Konvalinová, vedoucí Záchranné stanice Vlašim.

Zvířata se sem dostanou tak, že nálezce kontaktuje stanici pomocí aplikace nebo telefonicky.

"Máme pohotovostní službu, která je od 8:00 do 20:00. Samozřejmě vítáme, když nálezce je schopen živočicha dovézt sám, ale záleží jaký je to druh zvířete. Pokud to jsou dravci, tak nedoporučujeme, aby na ně lidé sahali a pokud se jedná o mláďata, tak vůbec nedoporučujeme, aby na ně lidé sahali. Vždy je nejlepší, než udělám jakýkoli krok, zavolat do záchranné stanice, popsat situaci a odborníci nebo konzultanti poradí," říká Alena Konvalinová, vedoucí Záchranné stanice Vlašim.

Po ošetření se zvířata dostanou do tzv. rozlétávací haly. Tady se rozhodne co s nimi bude dál.

"Dáváme tam jednat ptáky, ale také savce. Je to takové fitko pro zvířata a tam my můžeme orientačně zjistit, jestli to zvíře je manévrovat, létat, popř. u mláďat, jestli je schopno si samostatně ulovit kořist. Poté děláme pokusné vypuštění, zrovna včera jsme zkoušeli vypustit Motáka, ale zjistili jsme, že ve volném prostranství ještě nefunguje. Tak jsme ho znovu odchytli a ještě si ho tu ponecháme," říká Alena Konvalinová, vedoucí Záchranné stanice Vlašim.

Pečují zde také o prokazatelně osiřelá mláďata savců či ptáků.

"Téma mláďat, i když my máme v záchranných stanicích pocit, že se o tom mluví opravdu všude, tak nás veřejnost přesvědčuje o opaku. Teď je to období, kdy sovy začínají vylétat z hnízd, ale rodiče je dokrmují na zemi. Takže pokud takové zvíře najdeme, tak opět volám a vysadím ho na větev. Ptáci mají špatný čich, takže na ně se sahat smí, ale na chlupaté čumáky nesahat a vždy volat," říká Alena Konvalinová, vedoucí Záchranné stanice Vlašim.

V roce 2011 byla vybudovaná nová, veřejnosti nepřístupná, léčebná část, která je situována do přírody. Prostory staré budovy v centru Vlašimi po rekonstrukci slouží jako ParaZoo, která ke sanici neodmyslitelně patří.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu