• Načítám...
>

V Lysé nad Labem jednali o novém domově seniorů

Vedení kraje jednalo s vedením Lysé nad Labem o možnostech výstavby nového domova seniorů. Ten by mohl vzniknout v centru města a nahradit tak prostory v místním zámku, které už nevyhovují současným požadavkům. Zámek poskytuje kapacitu sto dvaceti seniorům a podobný počet míst by mohlo nabídnout i nové zařízení.

Reklama

Hejtmanka Středočeského kraje zavítala do Lysé nad Labem. S vedením města si jela prohlédnout domov seniorů, který sídlí v místním zámku. Na přetřes tak přišla potřeba města postavit nový domov, který by vyhovoval dnešním požadavkům. Město už dříve nabídlo kraji pozemky, na kterých by se mohlo stavět.

„Dnešní důchodci chtějí žít spíše v lepším prostředí, vybavenějším, než jsou zámecké komnaty, kde jich je na pokoji třeba šest. Samozřejmě je to krásný zámek, ale je snaha našeho města, ale i kraje, vybudovat něco nového, abychom tento zámek uvolnili kulturním potřebám a našim důchodcům umožnili žít v moderním, novém prostředí, kde je více soukromí, a tak dále,“ vysvětlil Karel Otava, starosta Lysé nad Labem.

Kromě pozemků, město kraji nabídlo, že nechá zpracovat projekt nového domova seniorů. Ten by mohl nabídnout podobné kapacity, jako nabízí stávající zámecké prostory. Domov by mohlo využít zhruba sto dvacet seniorů.

„Musím to samozřejmě prověřit s panem radním pro sociální oblast, s panem Hrabánkem. Budeme se určitě o tom bavit. Protože to, co je tady, je i na jiných místech Středočeského kraje, že ty domovy pro seniory jsou v zařízeních, v podstatě zámcích. V zařízeních, které jsou skoro až kulturní. Jsou třeba pěkně udržované, ale nejsou úplně vhodné právě pro to, aby tam bylo zařízení pro seniory, protože už nesplňují současné standardy na bezbariérovost,“ konstatovala Petra Pecková, hejtmanka Středočeského kraje.

Nový domov by mohl vzniknout v centru Lysé nad Labem. Vedení kraje bude o problematice výstavby sociálních zařízení a dalším možném využití uvolněných, většinou zámeckých prostor, jednat na dvoudenním výjezdním zasedání ve Vrchbělé, které se uskuteční koncem srpna.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu