• Načítám...
>

Kraj schválil další kotlíkové dotace

Rada Středočeského kraje schválila celkem 229 žádostí v rámci takzvaných kotlíkových dotací. Na výměnu kotlů na pevná paliva 1. a 2. emisní třídy mají jejich majitelé už méně než rok. Od 1. září 2022 totiž bude platit zákaz používání kotlů, které nesplňují minimálně 3. emisní třídu.

Reklama

Krajští radní schválili další více než dvě stovky žádostí o takzvané kotlíkové dotace. Celkem se jedná o přibližně 27 milionů korun.

"Už se blížíme k závěru celého toho systému poskytování kotlíkových dotací v tomto programovém období. Není to posledních 200, ještě odhadujeme, že dalších sedmdesát, osmdesát budeme mít v příštích několika měsících. Ale pak už to bude opravdový závěr, ale my se připravujeme na další období," říká náměstek hejtmanky Středočeského kraje, Věslav Michalik.

O dotace žádají zejména ti Středočeši, kteří mají kotle s nižší než 3. emisní třídou. Jejich používání bude totiž od 1. září 2022 zakázané.

"Je potřeba, aby stát dal lidem možnost si ještě o ty další kotlíkové dotace požádat. V průměru je to kolem sto tisíc na kotel. Co se těch žádostí týče, takže my ještě nějakých dvacet pět až třicet milionů korun do konce toho období rozdělíme," říká náměstek hejtmanky Středočeského kraje, Věslav Michalik.

O kotlíkové dotace budou moci zažádat také lidé ze sociálně slabších skupin. Podmínky však ještě nejsou známy.

"To je dneska ještě předmětem jednání, jaké ty podmínky budou. Ale vše nasvědčuje tomu, že kraje budou distribuovat právě pro sociálně slabší rodiny a Státní fond životního prostředí, respektive Ministerstvo životního prostředí, si nechá ten zbytek "normálních" kotlíkových dotací," říká náměstek hejtmanky Středočeského kraje, Věslav Michalik.

Kraj také připravuje vyhlášení další, v pořadí již čtvrté výzvy. Žádosti o kotlíkové dotace by pak kraj mohl začít přijímat ve druhém čtvrtletí roku 2022.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu