• Načítám...
>

Středočeský kraj trápí nedostatečná kapacita škol

Středočeský kraj vyzval vládu k pomoci při rozšiřování kapacit v základních školách. Chce od ní příslib, že budou vypsány příslušné dotační tituly, aby mohly obce investovat do přípravy projektů. Hejtmanka Petra Pecková se kvůli kritickému nedostatku míst ve školách obrátila dopisem na premiéra Petra Fialu. Podobnou výzvu kraj předal vládě už v létě, situace se ale podle něj stále zhoršuje.

Reklama

Středočeský kraj se potýká s kritickým nedostatkem kapacity v základních školách. Nepomohla ani výstavba škol v posledních deseti letech pro celkem více než devět tisíc žáků zejména v okresech Praha - východ, Praha - západ.

"Jsou lokality, kde ten problém byl na chvíli vyřešen, ale teď nastal znovu a také jsou lokality, kam se ten problém dostat teprve až teď. To znamená, že on se teď dostává dále od Prahy, už se netýká jen Prahy - východ a Prahy - západ, ale problém s nedostatečnými kapacitami má třeba Český Brod, Beroun, Stará Boleslav, Brandýs, prostě větší města dále od Prahy," řekla Petra Pecková, hejtmanka Středočeského kraje.

"Zejména zázemí Prahy, díky tomu, že už Praha sama o sobě nedostačuje i v Praze, to je nový fenomén. Před pěti - sedmi lety nám Praha brala ze středních Čech spoustu dětí na základní a mateřské školy, dnes se ta situace změnila, přišla nám generace Husákových vnoučat a ta vytlačila středočeské děti mimo území Prahy, takže situace je špatná," řekl Milan Vácha, radní Středočeského kraje.

S nedostatečnou kapacitou se potýkali také v Sulicích. Tady se tento problém rozhodlo vedení obce řešit formou výstavby jurty, která slouží jako venkovní učebna.

"Společně s panem ředitelem jsme zvažovali, jakým způsobem využít maximálně prostor školy na těch současných 330 žáků. Ta škola byla původně plánovaná na 270 žáků, my jsme tedy na maximum zvýšili kapacitu, to znamená těch 330, abychom dokázali přijmout co nejvíce předškoláků. Ale teď jsme ve stavu, kdy na většinu předmětů na druhém stupni musíme dělit ty jednotlivé ročníky a pak potřebujeme učebny. My už učíme vlastně v jídelně, tělocvičně, v družinách, tak i teď v té alternativní učebně - jurtě," řekl Petr Čuřík, starosta obce Sulice.

Vedení Středočeského kraje proto vyzvalo vládu k pomoci při rozšiřování kapacit v základních školách. Chce od ní příslib, že budou vypsány příslušné dotační tituly, aby mohly obce investovat do přípravy projektů. 

"Já chápu úspory ve státním rozpočtu, chápu, že musíme ten schodek snižovat, na druhou stranu si myslím, že nemusíme vynakládat peníze za pastelkovné, které dostává každé dítě ve výši 5000 korun. Ono je to pak těžké, když nemáte místo pro své dítě v základní škole. Já si myslím, že se musíme nejdřív postarat o to, aby byly vyřešeny priority a až potom rozdávat peníze, díky kterým nevznikají školy," řekla Petra Pecková.

Podobnou výzvu kraj předal vládě už letos v létě.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu