• Načítám...
>

Z Chýně se stalo nové město Středočeského kraje

Středočeský kraj má nové město. Nejde ale o postavení zcela nového města, jako se to stalo například v 50. letech v případě města Havířov v dnešním Moravskoslezském kraji. Jde o původní obec Chýni v okrese Praha-západ. Na historické mapě přitom nejde o žádného nováčka, její geneze se datuje až do druhé poloviny třináctého století. 5. 5. 2023 ale pro obec nastal historický zlom, jelikož splnila podmínku ohledně počtu obyvatel, Ministerstvo vnitra uznalo zaslanou žádost a původní obec Chýni pasovalo na město Chýni. V novém městě to také jaksepatří oslavili a vydali hned dvě historické knihy.

Reklama

O středočeské Chýni už nikdo nemůže říkat, že jede na vesnici a nebo že žije na venkově. Od 5. 5. 2023 je totiž Chýně právoplatným městem. 

"Museli jsme dosáhnout 3000 obyvatel, což se nám tedy povedlo už před víceméně osmi lety nebo sedmi, ale zároveň se podává oficiální žádost na Ministerstvo vnitra, je to vlastně na rozhodnutí zastupitelů a je to jen formální statut," řekla Anna Chvojková (bez PP) - starostka města Chýně.

Slávu ani bohatství tedy povýšení na město Chýni nepřinese. I tak se jedná o významný okamžik. Navíc původní obec Chýně rozhodně nebyla žádná mladice, její historie se datuje až do druhé poloviny 13. století a Chýně zároveň nedávno oslavila 750 let své existence. K této příležitosti pak vydala hned dvě knihy. Historii Chýně nově připomínají i nové obrazy na zdi u parku Višňovka.

"Můžete tady vidět Mnicha, který symbolicky píše listinu v roce 1273, název, jak se naše Chýně psala v dávných časech," řekla Marcela Czerwinski (bez PP) - místostarostka města Chýně.

Přestože dnes už město Chýně má bohatou historii, většinu obyvatel tvoří mladí lidé, vždyť věkový průměr je nějakých 32 let. V Chýni se také rodí hodně dětí a mají tam hned dvě školy. Jednu starou z roku 1864 a druhou moderní z roku 2017. Město má v plánu se dále rozvíjet a chystá řadu zajímavých projektů.

"Nebyli bychom to správné vedení, kdyby plánů hodně nebylo, vidíme to i tady za mnou na té nástěnce. Asi to nejbližší je postavení svazkové základní školy, kde v současné době vyhlašujeme výběrové řízení," řekla Anna Chvojková (bez PP) - starostka města Chýně.

A i když už Chýně není vesnicí a za poslední léta tam vyrostla řada moderních bytových domů, svůj poklidný ráz si snaží uchovat i nadále a pořád láká na zajímavé výlety a místa k odpočinku.

"Ještě pořád jsme si dokázali zachovat nějaká místa pro ty procházky a odpočinek, je tady biokoridor, jsou tady rybníky, takže jsou tady hezká místa pro procházky," řekla Marcela Czerwinski (bez PP) - místostarostka města Chýně.

Povýšení Chýně na město se u místních obyvatel setkalo s nadšením i rozpaky. Zatímco jedni byli rádi, že to zvýší prestiž nového města, jiní upozorňovali na to, že je třeba dohnat občanskou vybavenost a nedostatek komerčních prostor. Ale vzhledem k tomu, jak ambiciózní plány v Chýni mají, je to spíš otázka času, ale i peněz a těch nikdy není dost. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu