• Načítám...
>

Centrum mentálně postižených v Mladé Boleslavi slaví 40 let

Centrum 83 - poskytovatel sociálních služeb Mladá Boleslav brzy oslaví 40 let od svého vzniku. Založeno bylo jako denní stacionář v areálu Zalužany v roce 1983 na podnět rodičů dětí s mentálním postižením a odborníků z řad psychiatrů, psychologů a speciálních pedagogů, kteří s těmito dětmi pracovali.

Reklama

Centrum 83 pro osoby s mentálním a kombinovaným postižením v Mladé Boleslavi oslavilo výročí 40 let od svého založení. 

"Ono to nebylo centrum 83, bylo to malé zařízení pro děti s mentálním postižením, jenom denní stacionář a posléze jsme tady v Boleslavi našli prostor od Národního výboru dřív, od nemocnice, od školství k tomu, abychom tuto chybějící službu, která dřív nebyla tolik rozvinutá v osmdesátých letech, prostě mohli realizovat dál," řekla Luďka Jiránková, ředitelka, Centrum 83.

Centrum disponuje několika sociálními službami, jako jsou například denní a týdenní stacionář nebo třeba i chráněné bydlení.

"My právě otvíráme zahradu, kterou jsme zrekonstruovali, vidíte jí za mnou a měla by sloužit vlastně jako klidová zóna právě pro klienty s autismem a chováním náročným na péči, pro které je běžný pohyb na běžné zahradě nebo mezi běžnou komunitou lidí náročnější, takže tady je opravdu prostředí, kde oni můžou prakticky realizovat všechny svoje potřeby, kde nikoho nebudou obtěžovat svým hlukem a svým chováním, které může být pro ostatní lidi třeba náročné," řekla Michala Hodboďová, sociální pracovník, Centrum 83.

V rámci chráněného bydlení mohou pacienti využívat i vlastní zahrádku, kde je jim k dispozici vířivka, trampolína i houpačka.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu