• Načítám...
>

V Kouřimském muzeu zažili Svatojánskou noc

V Muzeu lidových staveb v Kouřimi proběhla Svatojánská noc na oslavu slunovratu, čímž oficiálně začalo astronomické léto. A nebylo by to Muzeum lidových staveb, aby při této příležitosti nepřipravilo pro veřejnost zajímavý program, který nechal do života našich předků. Představeny byly některé obyčeje, zvyky a tradice jako například vití věnců z devatera bylin, povídání o nápojích lásky a nechyběl ani lidový zpěv a tanec.

Reklama

Muzeum lidových staveb v Kouřimi kromě starých chalup, ve kterých žili naši předci, také po celý rok při významných událostech připravuje zajímavý program, při kterém nechá nahlédnout do časů ještě relativně nedávných, přesto natolik vzdálených od současné technologické éry. Jedním z byla i svatojánská noc neboli oslava slunovratu jako příchodu léta. 

„Tento náš národopisný pořad se vymyká našim obvyklým pořadům, kterých děláme celkem 13 v roce, protože tady připomínáme dnes už dávno zapomenuté tradice svatojánské noci. Svátek svatého Jana Křtitele byl pro naše předky velice důležitý,“ vysvětluje Vladimír Rišlink, ředitel Regionálního muzea v Kolíně. 

Téměř přesně se totiž kryje s letním slunovratem 21. června. Svatojánská noc je v předvečer svátku Jana Křtitele, který je 24. června. A pro ty, kdo na svatojánskou noc do Muzea lidových staveb v Kouřimi dorazil, čekal nevšední zážitek a bohatý program.

„Dnes tady návštěvníci uvidí pálení svatojánského ohně, k čemuž se vázala celá řada rozmanitých lidových obyčejů a také se tady mohou seznámit s dalšími lidovými zvyky, jako je vití svatojánských věnců nebo si mohou vyslechnout výklad o takzvané postýlce svatého Jana, což je krásný obyčej, který je dnes už zcela zapomenutý a v minulosti býval rozšířený v severovýchodních Čechách,“ popisuje ředitel Regionálního muzea v Kolíně Vladimír Rišlink. 

Na návštěvníky ale pochopitelně čekal program i večer, konkrétně až do půlnoci.

„A to je vystoupení souboru Barunka z České Skalice, který má připravené pásmo písní a tanců, které s tím svátkem svatého Jana Křtitele souvisí. Je to takový komorní pořad, který má ale mystickou atmosféru svatojánské noci,“ uzavírá Vladimír Rišlink, ředitel Regionálního muzea v Kolíně. 

Svatojánská noc znamenala pro naše předky jednu z nejkritičtějších nocí během roku, kdy mohou na světě získávat moc nečisté nadpřirozené síly, konkrétně draci. Zaháněli se právě pálením svatojánských ohňů. Kolem ohně se také tancovalo v kruhu, což symbolizovalo koloběh roku i koloběh pohybu Slunce. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu