• Načítám...
>

Zastupitelé podpořili vysokorychlostní železnici

Krajští zastupitelé na svém zasedání odsouhlasili 3. a 10. aktualizaci zásad územního rozvoje Středočeského kraje, které mimo jiné řeší koridor pro budoucí vysokorychlostní trať z Prahy do Ústí nad Labem a dále do Drážďan anebo trasu železnice z Prahy do Benešova. První z nich má výrazně zrychlit cestování mezi kraji až do Německa, druhá z nich je pak spíše hudbou budoucnosti a otázkou nejbližších dvaceti let. Její vybudování by mohlo pomoci lidem, kteří z Benešova dojíždí do Prahy za prací, přesedlat z automobilů na vlakovou dopravu, která by byla výrazně rychlejší a dostupnější.

Reklama

Cestování vlakem je pro svůj důraz na ekologii stále vyhledávanějším typem přepravy. Důležité ale je, aby železniční doprava byla pro veřejnost stále dostupnější a lidé ji dávali častěji přednost před přepravou osobními automobily. Krajští zastupitelé nyní učinili další krok k tomu, aby cestování bylo o něco rychlejší. 

„My jsme v pondělí v zastupitelstvu schválili 10. aktualizaci zásad územního rozvoje, která mírně upravuje koridor pro vedení trati na Ústí nad Labem. Zastupitelstvo to jednomyslně schválilo, takže náš úkol v územním plánování je splněn. Trať by měla být hotová v roce 2030,“ vysvětluje náměstek hejtmanky Středočeského kraje Jiří Snížek (Piráti).

Vysokorychlostní trať povede z Prahy do Ústí nad Labem a následně pak do německých Drážďan. Zastupitelé na svém jednání odsouhlasili i návrh 3. aktualizace Zásad územního rozvoje Středočeského kraje. Tam půjde pro změnu o konvenční trať z Prahy do Benešova. Vlaky by tam měly jezdit až 200 kilometrů v hodině. Správa železnic ji ale má v tuto chvíli v plánu stavět až za dvacet let.

„Nicméně i tak je to pro Středočeský kraj velmi důležitá stavba. Na té trati mají vzniknout tři zastávky a každá z těch zastávek by u sebe měla mít velká kapacitní parkoviště, což by měly být takové sběrné body pro pracující, kteří jezdí teď do Prahy autem a kvalitně by mohli přestoupit na vlak a dostat se do Prahy. V tom vlaku by navíc mohli třeba i pracovat. Je to tedy něco, co je pro Středočeský kraj i pro stát velká prioritní stavba,“ vysvětluje Jiří Snížek (Piráti), náměstek hejtmanky Středočeského kraje. 

Zastupitelé nicméně náměstka Jiřího Snížka pověřili k zahájení jednání se Správou železnic o alternativních trasách tratě mezi Prahou a Benešovem, a to z důvodu, že trať má nyní vést přes region Velkopopovického parku.

„Ti lidé požadují to, aby se posoudily různé varianty a aby se ukázalo, jestli zrovna tato varianta a toto vedení trati je to nejlepší anebo existuje nějaké jiné vedení trati, které by bylo třeba levnější nebo nevedlo v tak kopcovité trati. Důležité je dodat, že tato trať by byla pouze pro osobní vlaky, nikoli nákladní,“ uzavírá náměstek hejtmanky Středočeského kraje Jiří Snížek (Piráti).

Cílem je totiž dostat na železnici i nákladní dopravu, z tohoto důvodu je nutné mít velkou kapacitu železnice, která nyní už nestačí. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu