• Načítám...
>

Kraj schválil další projekty na rozvoj malých obcí

Středočeský kraj pomáhá malým obcím v jejich rozvoji. Opět schválil další desítky projektů, které zjednoduší nebo zkrášlí život v malých obcích do dvou tisíc obyvatel. Peníze obce získají z Fondu obnovy venkova. Zároveň vedení kraje vyzývá, aby se do dotačního programu přihlásily další obce. Možnost svůj projekt přihlásit potrvá ještě do příštího roku.

Reklama

Středočeské malé obce mohou zkrášlovat a rozvíjet svá území, a to díky Středočeskému fondu obnovy venkova. Krajští zastupitelé schválili dalších pětatřicet projektů, které pomohou v obcích do dvou tisíc obyvatel. 

"Na krajském zastupitelstvu jsme schválili z Fondu obnovy venkova dalších 35 projektů ve výši zhruba 60 milionů korun. Je to vlastně program, který je otevřen od roku 2021 až do roku 2024, kdy mohou malé obce do dvou tisíc obyvatel požádat o jakoukoliv investici v rámci své infrastruktury v obci, jako je třeba chodník, cyklostezka nebo autobusová zastávka. Prostě to, co oni potřebují a to, co je pálí. Na každého občana v té obci dáváme jako kraj až tisíc korun. V tom programu je celkově 578 milionů korun," řekl Michael Kašpar (STAN), radní STČ Kraje.

Peníze lze tedy použít opravdu téměř na cokoliv. Největší dotace zamířila do Přezletic v okrese Praha východ, a to na výstavbu podzemních kontejnerů na tříděný odpad. Potřeba na to budou téměř dva miliony korun. Jen o něco málo peněz pak získala Kouřim. Tady opravili fasádu tzv. střelnice, historicky významné a dodnes velmi využívané budovy. 

"Původně údajně sloužila ostrostřelcům v Kouřimi. Časem se z toho stala restaurace, kino a máme tam vlastně i sál, kde pořádáme různé zábavy. Pořádají se tam různé zábavy, restaurace na střelnici, pořádají se tam plesy. Má tam v podstatě i zázemí divadelní soubor Mrsťa Prsťa. Je využívaná i na různé věci a na různé akce z domova důchodců a podobně," řekl Luboš Čepelák (Sdružení za moderní a prosperující Kouřim), starosta Kouřimi.

Menší obce do dvou set obyvatel pak mohou žádat o maximální dotaci ve výši dvou set tisíc korun. O peníze z fondů už požádalo mnoho krajských obcí, ovšem finance ještě zbývají a tak kraj vyzývá i další, aby se i ony do dotačního programu přihlásily se svým projektem. Všechny potřebné informace jsou na stránkách Středočeského kraje.

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu