• Načítám...
>

V Poděbradech se prezentovaly Příběhy našich sousedů

Krajští radní odsouhlasili poskytnutí individuální dotace téměř 900 tisíc korun pro vzdělávací projekty, workshopy, výstavy a další aktivity projektu Paměť národa organizace Post Bellum. Paměť národa ve vzpomínkách pamětníků mapuje historii České republiky v období totalit 20. století.

Reklama

V Městské knihovně Poděbrady se konala slavnostní závěrečná prezentace projektu Příběhy našich sousedů. 

"Děje se tady završení půlročního úsilí dětí, žáků a studentů poděbradských a nymburských základních škol a gymnázií, kteří si od ledna vyhledali člověka pamětníka, do jehož života zasáhla totalita, který byl ochotný s nimi natočit dlouhý rozhovor. Děti si s nimi povídaly dvě hodiny. A z těch dvou hodin oni vybrali do výstupů, co je nejvíc zajímá, máme možnost vidět audiovýstupy nebo videovýstupy, které mají rozsah asi tři minuty. Ty dali na web Příběhy našich sousedů, rozšířili tím naši největší sbírku orální historie, kterou Paměť národa prezentuje a dneska budou prezentovat, co se třeba nevešlo do toho, co mají na webu, jak je ten projekt zaujal a co je pro ně důležité a děkovat pamětníkům za to, že sdíleli své životní osudy. To, že ten projekt je volnočasový, to znamená, že my na začátku, kromě toho, že máme úžasnou podporu Středočeského kraje, města Poděbrady, města Nymburk, ceníme si jich za to, ale znamená to také získat školy a učitele, kteří jsou ochotní ve svém volném čase koordinovat pětičlenné týmy žáků nebo studentů a oni do toho investují ten svůj volný čas, setkávají se s námi na workshopech, setkávají se na multimediálních workshopech s mými kolegy v Praze, v rozhlase, u nás ve střižnách Post Bella. Určitě to není jednoduché, ale zároveň je to nesmírně obohacující. A je to projekt, který dokáže spojit generace, spojit děti dohromady, učí je kritickému myšlení a je pro nás nesmírně důležité, aby to špatné, co v dějinách bylo, se neopakovalo," řekla Marie Ehrlich, koordinátor vzdělávacích projektů v organizaci Post Bellum.

Díky projektu Paměť národa máme možnost zachovat vzpomínky pamětníků, jejichž činy v mnohém přispěly k tomu, že nežijeme v totalitě či ve válce. Jejich příběhy jsou totiž cenným svědectvím o naší minulosti. A právě proto tento smysluplný projekt Středočeský kraj opakovaně podporuje.

"Spolupráce s krajem nás nadchla. My jsme tady v budově nádherné městské knihovny v Poděbradech, která nám poskytla své prostory, výborně podporovala svůj tým poděbradského gymnázia, umožnila jim, aby se děti měly kde setkávat, dala jim k dispozici ke studiu různé materiály. A jsme moc rádi, že kraj se do tohoto projektu zapojuje a doufáme, že oslovíme další střední školy v budoucnu," řekla Marie Ehrlich, koordinátor vzdělávacích projektů v organizaci Post Bellum.

Na vzdělávací projekty z cyklu Paměti národa poskytl kraj podporu ve výši téměř 900 tisíc korun. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu