• Načítám...
>

V Domově Mladá proběhl festival Žijeme tu spolu

Domov Mladá v Milovicích na Nymbursku, kde se starají o klienty se zdravotním a mentálním postižením, už poněkolikáté hostil festival Žijeme tu spolu. V něm se v domově snaží všem návštěvníkům z okolí ukázat, že i u nich žijí lidé, kteří se rádi baví a i přes jejich složitou situaci mohou zažívat pocity radosti a štěstí. Festival se za tu dobu poměrně rozrostl o celou řadu zajímavých spoluprací, například s Policií České republiky, dobrovolnými hasiči, sokolskou organizací nebo řadou profesionálních kapel. Akci i celý Domov Mladá dlouhodobě podporuje Středočeský kraj.

Reklama

V Milovicích na Nymbursku proběhl další ročník festivalu Žijeme tu spolu, který už tradičně hostil Domov Mladá, pečující o osoby se zdravotním postižením.

„Za ty tři roky se festival velmi vyvinul, postupně tady máme dvě stage, soutěže pro děti, spolupráce se Sokolem, Policií České republiky, dobrovolnými hasiči, spoustou a spoustou škol a školek a poskytovatelů dalších sociálních služeb, kteří vystupují a zároveň také profesionálním kapelám,“ říká ředitelka Domova Mladá Tereza Palánová.

Celou akci, stejně tak jako samotný Domov Mladá, dlouhodobě podporuje Středočeský kraj.

„Je to o tom, aby se ukázalo vlastně všem lidem, kteří žijí tady v okolí Domova Mladá a vůbec v Milovicích, že soužití s lidmi, kteří jsou hendikepovaní, je vlastně krásné a že mohou společně zažívat opravdu super okamžiky a krásné akce, jak mentálně a tělesně hendikepovaní, tak třeba děti z mateřské nebo základní školy, případně studenti,“ vysvětluje hejtmanka Středočeského kraje Petra Pecková (STAN).

V Domově Mladá neustále pracují na tom, aby se tam klienti měli co nejlépe. Nedávno pro ně například zřídili specializovanou počítavou místnost s unikátní technologií, kde si mohou i tělesně postižení zahrát videohry, což by na klasických zařízeních nemohli.

„Toto zařízení, konkrétně E.M.A., je přímo pro nejtěžší hendikep, který vůbec může být. Proto je takto specifický. Samozřejmě ho ale může používat i člověk bez hendikepu úplně běžně. Jsme ale specializovaní na to, aby fungovalo pro lidi s nejtěžším hendikepem, který je možný. Proto tady v domově jsou lidé, kteří mají těžký hendikep a rádi ovládají iPad, ale je to pro ně velice náročné. S E.M.A. mohou využít schopnosti, které mají,“ vysvětluje autor technologie E.M.A. Marek Zatloukal.

Další ročník festivalu Žijeme tu spolu v Domově Mladá byl opět plný her, zábavy, písniček, výtvarných dílen, soutěží a výzev pro návštěvníky všech věkových kategorií. Tato akce znovu potvrdila, že tu žijeme spolu, nikoli vedle sebe a i když někdo může mít vetší nebo menší hendikep, pořád se může skvěle bavit, jen je třeba mu tu zábavu občas více či méně přizpůsobit. 

Reklama

Mohlo by Vás zajímat


Nejnovější zprávy Středočeský kraj


Dnešní premiéry

Nejčtenější zprávy

Reklama

PR články

Více PR článků
Zavřít reklamu